Amit kiizzadunk, kiválasztunk és kilélegzünk, dokumentumként szolgál folyton változó belsőnkről. Egyes kutyákat arra képeztek ki, hogy diabéteszes emberek vércukorszint-ingadozásait szagolják ki, másokat arra, hogy azonosítsák a melanomákat vagy a prosztatarákot a bőr vagy a vizelet szaganyagából – írja a Scientific American. Vannak azonban olyan állatok is, amelyeket a rohamok jelzésére képeztek ki. Ezzel a képességükkel figyelmeztethetik szeretett gazdijukat egy kezdődő rohamról.
Tesztek során kiderült, hogy a rohamok alkalmával illatanyagokat bocsátunk ki, és ezt a kutyák orra nagy pontossággal képes érzékelni. „A kutyáknak természetes bioszenzoraik vannak, 30 ezer éves evolúciós algoritmusok programozták őket, és 300 millió érzékelőreceptorral rendelkeznek, amellyel nagy mennyiségű kémiai információt érzékelnek” – jelentette ki a tanulmányba bevont Craig Angle, az Auburni Egyetem egyik programjának igazgatója.
Amélie Catala, a Rennes Egyetem doktorandusza a rohamok érzékelésének megtanulását három szakaszra osztotta a négylábúaknál. Első lépésben egy adott minta felismerése után a kísérletben részt vevő kutya jutalomfalatot kap, megdicsérik. Ezután az ügyes „tanuló” megtanul egy illatmintát megkülönböztetni egyéb lehetséges zavaró szagoktól. Az utolsó kihívás alkalmával pedig érzékelnie kell a keresett rohamra jellemző illatot egy emberen, és a jelet ki kell választania több száz másik meglévő közül.
Öt kiképzett kutya közül három százszázalékos eredményt ért el a tesztek során, de másik két társuk is legalább 67 százalékos teljesítményt nyújtott, s később csatlakoztak a programhoz. „Mivel különböző rohamok illatait egyaránt észlelni tudták, ez arra enged következtetni bennünket, hogy van hasonlóság a rohamok között” – elemezte az eredményeket Tim Edwards, a Waikato Egyetem viselkedéskutatója.
Edwards és Angle véleménye szerint a létező legérzékenyebb szenzorokat, vagyis a kutyákat tanulmányozva hasonlóan érzékeny műszereket alkothatunk a mesterséges intelligencia segítségével.