Jump to content

Megszabadulhatunk traumáinktól egy új kutatás szerint

2019. 05. 29. 12:45

Új kutatások azt mutatják, hogy a memória befolyásolható, ha tudjuk, mely területen kell az agy hippokampuszát stimulálni. A felfedezés lehetővé teheti majd a személyre szabott kezelést azoknál, akik poszttraumatikusstressz-szindrómában (PTSD), depresszióban vagy szorongásban szenvednek.

Mi lenne, ha a tudósok manipulálni tudnák agyunkat, hogy az átélt traumák elveszítsék érzelmi töltetüket? Steve Ramirez, a Bostoni Egyetem idegkutatója úgy véli, az agy egy kis területe lehet a kulcsa, hogy a jövőben terápiás technikákkal kezelni tudják a pszichiátriai betegségeket. A kutatások szerint erősíteni lehet majd a pozitív, és elnyomni a negatív emlékeket – olvasható a Science Daily hírei közt.

A hippokampusznak az emlékezet működésében van szerepe

A hippokampusznak az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban van szerepe, és számos idegrendszeri megbetegedés elsőként itt okoz elváltozásokat. Az agy ezen részében tárolódnak azok az információk, amelyekből az emlékek kialakulnak, attól függetlenül, hogy pozitív vagy negatív érzelmi töltettel rendelkeznek.

Ramirez és csapata a Current Biology tudományos lapban mutatta be, hogy a memória mennyire befolyásolható, ha tudjuk, mely területen kell ehhez ingerelni.

Számos pszichiátriai betegség, különösen a PTSD alapja, hogy a beteg egy súlyos traumát követően nem képes továbblépni, és folyton előhívja félelmét – mondta Briana Chen, a kutatás egyik írója, aki a Columbia Egyetemen folytatja tanulmányait.

A memória manipulálásának kutatása fiatal tudományág

A kutatócsoport egereken végzett kísérletben azt vizsgálta, hogy a hippokampusz mely cellái aktiválódnak, amikor az állatok új pozitív, semleges vagy negatív élményeket szereznek. A tapasztalás után azt figyelték meg, hogy mely cellák vettek részt a memóriagyártási folyamatban, így később lézerfény használatával mesterségesen is elő tudták hívni ezeket az emlékeket, és aktiválni a memóriacellákat.

A tanulmány rávilágít, hogy a hippokampusz felső és alsó részének szerepe mennyire eltér. A felső rész aktiválása ugyanis csökkenti a rossz emlékek újraélését. Alsó részének ingerlése pedig a tartós félelemnél és a szorongással kapcsolatos viselkedésben tud változást előidézni.

Ez azt jelenti, hogy a hippokampusz alsó részének aktiválásával a PTSD és a szorongásos betegségek kezelésében érhető el eredmény, illetve a kognitív képességek fejlesztésében is kulcsfontosságú lehet. Ramirez véleménye szerint a memória manipulálásának kutatása fiatal tudományág,  és még hosszú az út odáig, hogy embereken is el tudják végezni a kutatásokat.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)