Jump to content

A terhességi stressz növeli a személyiségzavar kialakulásának esélyét a gyermeknél

2019. 09. 16. 10:00

Egy friss tanulmány szerint azon gyermekeknél, akiknek édesanyja súlyos stressz alatt van a terhesség alatt, tízszer nagyobb eséllyel jelentkezik a személyiségzavar harmincéves korukig.

Egy friss tanulmány szerint azon gyermekeknél, akiknek édesanyja súlyos stressz alatt van a terhesség alatt, tízszer nagyobb eséllyel jelentkezik a személyiségzavar harmincéves korukig.

A pszichiáterek szerint a kismamák esetében különösen fontos a mentális egészség támogatása. További meghatározó tényezők lehetnek a személyiségzavarnál a gyermek nevelésének módja, a család anyagi jóléte és az esetleges gyerekkori traumák.

A személyiségzavar lényege, hogy valaki olyan személyiségjegyeket hordoz, amelyek saját és a környezete életét is megnehezítik. Lehetnek például túlságosan szorongók, érzelmileg instabilak, paranoidok vagy antiszociálisak.

A személyiségzavar arányaiban húsz emberből egynél jelentkezik. Ezeknél az embereknél sokkal gyakoribb a depresszió, a drogok használata és az alkoholizmus.

A kutatásban, melynek anyaga a British Journal of Psychiatry tudományos lapban jelent meg, havonta kérték meg a kismamákat, hogy töltsenek ki egy kérdőívet az őket ért stresszel kapcsolatban.

A nők Helsinki közelében éltek, a gyermekek pedig 1975-76-ban születtek. Amikor betöltötték a 30. életévüket, megvizsgálták az állapotukat, és negyven főnél diagnosztizáltak személyiségzavart.

Azon gyermekeknél, akik súlyos stressznek voltak kitéve magzati korban, 9,53 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki a személyiségzavar, mint azoknál, akik nem voltak stressznek kitéve.

Ezért kiemelten fontos, hogy a kismamák szakemberhez forduljanak, ha szükségét érzik. A kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás elhagyása és a pihentető alvás szintén elengedhetetlen.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)