Jump to content

Varázsgombával győznék le a depressziót svájci kutatók

2019. 10. 24. 20:55

Az összefoglaló néven általában varázsgombaként emlegetett gombafajokban (leginkább a psylocibe nemzetségben) megtalálható a pszilocibin nevű pszichoaktív alkaloid, amely hallucinogén hatású.

A fogyasztásakor fellépő érzékelési állapot hasonlatos az úgynevezett éberségi meditációhoz. Ezek az anyagok segíthetnek a stressz leküzdésében és a boldogságérzet tartóssá tételében.
 
A Zürichi Egyetem csütörtöki közlése szerint a Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika (PUK) kutatóinak sikerült bizonyítaniuk, hogy a pszilocibin nemcsak boldogságérzetet okoz, hanem megakadályozza a hallucinogén anyagok használatakor fellépő negatív kísérőjelenségeket is.
 
 
Normális esetben a hallucinogén anyagok fogyasztásakor negatív érzetek térhetnek vissza újra és újra. Szintén felléphetnek pszichés zavarok, például a depresszió jellegzetes tünetei is. A PUK öt napon át tartó vizsgálatában 40 önkéntes vett részt. A negyedik napon egy úgynevezett kettős vak tesztet végeztek: vagy egy adag pszilocibint vagy placebót adtak a résztvevőknek.
 
Különböző mérésekkel a tudósok kimutatták, hogy a meditáció növelte a pszilocibin pozitív hatásait. Ugyanakkor az anyag ellensúlyozta a pszichedelikus élmény negatív aspektusait. A vizsgálat után négy hónappal is pozitívabb pszichoszociális viselkedést mutattak azok a résztvevők, akik pszilobicint kaptak – közölte az egyetem. A Zürichi Pszichiátriai Egyetemi Klinika szerint eredményeik alapján a jövőben új terápiás módszereket dolgozhatnak ki, többek között a depresszió kezelésére.
(Forrás: biokalauz.co.hu/hirado.hu, kép:pixabay.com)