Jump to content

Szeszélyes, mint a szél: az éghajlat hatása a személyiségre

2019. 11. 18. 20:05

Nem csak szüleink öröksége, a gének és a szociális közeg az, ami az ember személyiségét alakítja. A Nature Human Behaviorban megjelent kutatás szerint az éghajlat pontosan ugyan olyan hatással van személyiségünk fejlődésére, mint a fent említett faktorok.

Hamar elterjedt az a szemlélet, hogy ezernyi személyiség létezik világszerte, ám régiónkét mutatnak hasonlóságokat. Bizonyos országok és nációt több közös vonást mutatnak, mint a különböző nemzetiségű emberek, s ezek a viselkedésminták szokták a sztereotípiák alapját szolgáltatni. De vajon mi faragja hasonlóvá egyes nemzetek attitűdjét? A Nature Human Behaviorban megjelent kutatás szerint az éghajlat tehető felelőssé.

A szélfúvás, a napsütés, az eső és a napsütéses órák száma kontra a személyiség

„Az emberek folyamatosan reagálnak a környezetre és a hőmérsékletre” - írta a Columbia Egyetem és a Pekingi Egyetem vezette csapata Kínában. „Mivel a hőmérséklet jelentősen változik világszerte, elképzelhető, hogy az hatással van és befolyásolja a személyiség alapvető dimenzióit, hatást gyakorolva és átalakítva a személyiségjegyek alapját adó szokásos viselkedésformákat.”

Ez az elképzelés nem újkeletű. Az északi szélességi fokok mentén lakó nemzetekre - akik fontosnak tartják saját kultúrájuk-, és az intellektust, bizonyítottan hatással van a hidegebb környezet. Számos mérés és megfigyelés zajlott az összefüggés felfedezésére, amelyek azt mutatták, hogy például az esős, hideg napok fokozzák és serkentik az agy önelemző funkcióit és ösztönzik az intellektuális törekvéseket, míg a napsütéses hónapokban eme két tevékenység lecsökken.

Kimozdulni, ismerkedni – a napsütötte országok privilégiuma

A kutatócsoport 5587 kínai egyetemi hallgatót vont be a kutatásba. A résztvevőkkel a Big Five névre hallgató személyiségtesztet töltették ki, amely az elfogadottság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, extroverzió és az új tapasztalatokra való nyitottságot vizsgálja.

A kutatók azt feltételezték, hogy a mérsékelt éghajlati övben felnövő emberek sokkal nyitottabbak a külvilág felé, több emberrel találkoznak, többet járnak el, és jóval extrovertáltabbak, mint a hidegebb régióban élők. Ezt a napos órák számának növekedésével hozták összefüggésbe.

Az eredmények passzoltak is a feltételezéshez, így valóban van kapcsolat az éghajlat és az ember személyisége között. Nem véletlen, hogy az északi népek visszahúzódobbak, nyugodtabbak, és kevésbé barátságosak, mind a déliek, akik tele vannak energiával, nagyon barátságosak az idegenekkel is.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)