Jump to content

A depresszió három alig ismert tünetei

2019. 12. 13. 07:25

Az állandó rossz hangulatot, és melankólián túl rengeteg más olyan jele is van, amit csak a szakavatott szem vesz észre. Ám a depresszió kezelése annál hatásosabb, minél előbb kezdődik, így nem árt, ha tudod, milyen tüneteket keress a környezetedben, ha arról van szó.

A depresszió hazánkban népbetegség, de világszerte is ordító probléma. Magyarországon a felnőtt lakosság 7-7,5 százalékát érinti, előfordulása az átlagnál két és félszer gyakoribb a felnőtt fiatal és középkorú nőknél, ráadásul az állapot az esetek javában magától is kialakul, nem kell hozzá különösebb környezeti indikátor.

A karácsony és az ünnepek közeledtével a depresszió ráta még inkább megemelkedik, így nem árt a szokásosál tüzetesebben szemlélődni, hogy észre vegyük a szokásos letargiától eltérő, intő jeleket.

Türelmetlenség

Egy ideig fogható a heves temperamentumra, vagy a munkahelyi túlterheltségre, azonban van egy szint, ami után már nincs rá magyarázat. Nagyjából ez azt az állapotot jelenti, amikor az ember úgy érzi, hogy mindig és mindenkibe bele kell kötnie, látszólag ok nélkül. Tehát, ha a környezetedben valaki az élő fába is beleköt, annak ellenére, hogy nem szokása, az már intő jel lehet. A gyerekek esetében is.

Túlevés vagy koplalás

Ez inkább a „klasszikus” tünetek kategóriáját erősíti, de az egyik leglátványosabb mutatója a depressziónak. A falási rohamok vagy épp az állandó étvágytalanság az állapot jellegzetes tünetei. Így, ha azt tapasztaljuk, hogy szerettünk indokolatlan gyorsasággal hízik vagy fogy, mindemellett a hangulata sem az igazi, üljünk le vele beszélgetni!

Állandó online lét

A saját problémákon való rágódást meglepő módon a közösségi oldalak túlzott használata enyhíti. Pontosabban, eltereli róla a figyelmet. Ha barátunk vagy szerelmünk online jelenléte a szokásosnál magasabbra rúg, netán kényszeresen nyomkodja a telefonját percenként, akkor nem árt előhozakodni a kedélybetegség tematikájával.

Káros szenvedélyek

A depresszió másik kevéssé ismert jele, ha a korábban elhagyott káros szenvedélyek (dohányzás, mértéktelen ivás, önpusztító életmód) egyszer csak visszatérnek.

Hanyatló hobbi

Az egyik legmarkánsabb és legintőbb jele a kedélybetegség kialakulásának kezdetének, ugyanis ha a hirtelen eltűnik a lelkesedés és a motiváció a kedvenc tevékenységből, annak bizony komoly oka van. Elvégre, ki az, aki önszántából adná fel addig elért sikereit, céljait, kreatív megnyugvását vagy épp a flow-élményt, amit a hobbi űzése ad? Senki. Tehát, ha valami, ez egy nagyon árulkodó, ám kevéssé ismert jel.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)