Jump to content

Mi fán terem a placebo-hatás?

2020. 05. 07. 15:05

A hit hegyeket képes megmozgatni. Nos a placebo is, ami a gyógyulásunkba és jobb közérzetünkbe vetett meggyőződésünk. Hatásmechanizmusa lenyűgöző, és egy időben még az orvosokat is zavarba ejtette. De mi is ez pontosan, és mi hasznunk, hátrányunk származhat belőle?

A placebo kifejezés már nem ismeretlen a köztudatban sem, hatásmechanizmusa viszont annál inkább. A placebót általában a kutatások során alkalmazzák, amikor a gyógyszerek hatékonyságát, működését tesztelik a szakemberek. Jó példa erre bármilyen új fájdalomcsillapító vagy célzott betegséget gyógyító, enyhítő pirula. Például egy kutatás során, ami egy új fájdalomcsillapító gyógyszert vizsgál, a résztvevők egyik fele megkapja a szóban forgó gyógyszert, míg a kontrollcsoport csak placebót kap. Az alanyok nem tudják, hogy valósban mit kaptak – placebót vagy gyógyszert – így a placebo és a gyógyszert tényleges hatása összehasonlíthatóvá válik.

A hatásmechanizmus

Nem véletlen tehát a placebo hatás kifejezés, ami nem más, mint a gyulásunkba, az adott szer hatékonyságába vetett hitünk, tudatunk akarata.

A placebo hatás magyarázatára több elmélet létezik. Az egyik leggyakoribb szerint a placebo hatás az ember tudatos elvárásainak köszönhető. Ha valaki arra számít, hogy a kapott gyógyszertől, pirulától jobban lesz, akkor ez megvalósulhat úgy, hogy a szervezet saját kémiája hasonló hatásokat produkál, mint amit a gyógyszer okozna.

A placebo hatás annál erősebb, minél jobban számít és hisz a pozitív hatásban az ember. A pozitív hatást az is kiválthatja, ha a betegre nagy hatással van az orvos, vagy olyan személy, aki számára hitelesnek számít a témában.

Érdekes, hogy az emberi akarat mire képes. A Harvard Egyetem kutatói megdöbbentő eredményekről számoltak be: a placébó akkor is hat, ha az egyén tisztában van vele, hogy hatástalan „gyógyszert” kapott. Az egyetem kutatása során a résztvevő személyek, akik placebót kaptak, és tudtak is róla, hogy hatóanyag nélküli pirulát vesznek be, harminc százalékos fájdalomcsökkenésről számoltak be.

De nem csak a pozitív hatásnál válik be a placebo. Ha az ember a negatív hatásra számít, például fejfájással, hányingerrel, rosszul léttel jelentkező mellékhatásokra, akkor azok felbukkanására lehet számítani.

A placebo hatás hiába az agy „terméke” tényleg mérhető. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy vannak olyan tényleges fizikai változások, amelyek a placebo hatás miatt következnek be. Ilyen például a szervezet endorfintermelése, ami a test egyik természetes fájdalomcsillapítója.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)