Jump to content

Mi az összefüggés a tányér színe és a ladott kilók között?

2020. 05. 20. 09:05

A sikeres diéta nem csak a kitartáson a sok sportoláson és a betartott diétán múlik, ugyanis egy spanyol kutatás arra világított rá, hogy a tányér színe legalább olyan fontos hatással van az agyunkra, mint a fogyás iránti elköteleződés mértéke. Egyszóval, ha fokozni akarod a fogyásod, csupán egyetlen színű étkészlet lehet otthon!

A színek agyra gyakorolt hatása megkérdőjelezhetetlen. Elvégre azon alapul a színterápia, sőt az éttermek sem véletlenül voksoltak a fehér étkészlet mellett. A meglepő összefüggésről már a Bio Med tudományos szaklapban is olvashattunk hasonlóról, de ott a csésze színe és a kávéfogyasztási szokások volt górcső alatt.

Utóbbinál kiderült, hogy színes bögréből jobban ízlik a kávé, ahogy az is, hogy a hogy a fekete tányéron tálalt ételek kevésbé mutatkoznak édesnek és ízletesnek, mint amilyennek akkor minősítették azokat, ha fehér színű tányéron kapta őket a vendég. Ami a csésze színét illeti, ott a piros volt a befutó.

Piros

A piros szín több szálon kötődik a spanyol kutatáshoz is. A Valencia Egyetem szakemberei azt vizsgálták, hogy a különböző színű tányérok milyen hatással vannak az ember étvágyára. A fenti kutatási eredményekkel szinte azonos megállapításra jutottak, azt leszámítva, hogy a piros szín hatásának jobban utána jártak.

Míg az ivást a piros szín serkenti, addig az evés során teljesen más értelmet nyer. A kutatásból kiderült, hogy a piros szín ösztönösen figyelmeztetést, tiltást, veszélyt jelent, így az étvágyunkat is csökkenti.

Az ok, ami a szín-íz egymásra hatás mögött áll, teljes mértékben pszichológiai eredetű. Egyszerűen az agy bizonyos színekhez egy adott ízt és jelentést társít. Épp ezért a kutatók a fogyókúrázóknak a piros étkészletet ajánlják, a fehéret pedig egyenesen tilosnak, mert utóbbiról az ételt jobban elkülöníti az agyunk, és ízletesebbnek is gondoljuk azt. Mármint, az ételt, ami a tányéron van. Úgyhogy fogyni vágyók, piros tányérra föl!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)