Jump to content

Öt dolog, amivel a mosoly egészségesebbé tesz

2020. 05. 28. 09:05

Több előnye van, mint azt elsőre gondolnád. Az a bizonyos felfelé hajló görbület nagyon is jót tesz, sőt egészségesebb, mint egy tál saláta! Nem beszélve arról, hogy egy barátság elindítója, vagy egy veszekedés megoldása lehet.

A tudományos kutatások szerint a mosoly sokkal több annál, mint aminek látszik. A Smile Train jótékonysági szervezet igazgatója és szakértője Susannah Schaefer, interjújában alaposan bevezetett mindenkit a mosolygásból származó öt élettani előnybe.

Csökkenti a stresszt

Ez tudjuk, de azt, hogy hogyan még nem. Schaefer viszont részletesen elmagyarázta a mosolygás kémiáját.

Amikor valaki mosolyog, az hatással van a testben lévő bizonyos izmokra, amelyek mozgásának hatására a szervezet elkezd endorfint termelni. Ezek a hormonok pozitív, kellemes érzést váltanak ki, aminek következtében csökken a stressz-szint. Ha épp nem vagy boldog periódusodban, a hormonok akkor is aktiválódnak a mosolygás hatására. Tehát minél többet mosolyogsz, annál inkább stimulálod az agyadat, hogy termelje azt a vegyületet, azaz az endorfint, aminek köszönhetően a kedved is javul, és boldogságérzet önt el.

Felturbózza az immunrendszert

A nevetés és mosolygás serkenti a szerotonin felszabadulását. Az endorfinhoz hasonlóan a szerotonin is egy neurotranszmitter, ami hozzájárul az ember boldogságérzetének kialakulásához és mentális jólétéhez. A szerotonin mindezek mellett számos pozitív hatással jár: az egyik az immunrendszer fellendítése. A nevetés és a mosolygás tényleg a legjobb gyógyszer mindenre!

Ez a boldogság univerzális jele

A mosolygás azon kevés gesztusok közé tartozik, amelyek a világ összes pontján ugyan azt jelentik. A kézfogás, a hüvelykujj feltartása, az ölelés teljesen eltérő jelentésű bizonyos kultúrában, de a mosoly nem. Ez egy egyetemes jel, amivel a boldogságot terjesztheted, nem beszélve arról, hogy ajtókat nyit ki és hegyeket mozgat meg. Sok barátság, vagy szerelem indult egyetlen kacér mosolyból.

Vonzóbbá tesz

A gyakran mosolygó emberek sokkal szimpatikusabbak a másik fél számára, sőt általában olyan személyiségjelzőkkel ruházza fel az illetőt, mint a megbízhatóság, embercentrikusság, nyitottság.

A pszichológia ezt azzal magyarázza, hogy a mosolygás hatására komfortosabban érezzük magunkat a másik (a mosolygó fél) társaságában, és kevésbé stresszelünk annak hatására. Épp ezért sokkal inkább azok a nyerők az ismerkedésben, akik állandóan mosolyognak.

Jót tesz a szívednek

A mosoly hatására felszabaduló endorfinok alacsonyabb vérnyomást és jó vérkeringést eredményeznek. Az endorfinoknak egyébként számos más jótékony hatása van, így ha kívül belül jól akarod magad érezni, akkor mosolyogj!

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)