Jump to content

Inverz anorexia –az evészavarok kevéssé ismert formája?

2020. 06. 17. 09:05

Nem összekeverendő az anorexiával! A testképzavarnak ezt a fajtáját a női anorexia nervosa fordítottjának tartják, azaz első sorban a férfiakat érinti. De ez mit takar a vaságban, és egyáltalán hogyan ismerhetjük fel, ha gyermekünk, vagy párunk ebben szenved?

Az inverz anorexia elsősorban a testépítőkre jellemző a test összetételére és izomtömegére irányuló túlzott figyelem és speciális étrend követése, amelyhez gyakran szteroidok fogyasztása is társul. Manapság a túlzott edzést, és a megszállott kondizást a férfiak anorexiájának szokták nevezni, és nem is oktalanul.

Hogyan ismerheti fel a szülő, ha gyermeke inverz anorexiában szenved?

Nagyon egyszerűen. Első lépésként a testedzés központi helyet tölt be a fiatal életében, mondhatni megszállott módon űzi azt. Ezt tovább fokozza, hogy a konditeremben eltöltött idő gyakran a tanulás, társas kapcsolatok rovására megy.

A másik szembetűnő dolog a kalóriaszámlálgató életmódra való átállás. A fiatal állandóan az ételek tápanyag és kalóriatartalmát figyeli, valamint túlzott érdeklődést mutat az ételek mennyiségi, minőségi összetételére. Ehhez párosulnak az étrendkiegészítők, amelyeket olykor szükségtelensül, vagy mértéktelen módon fogyaszt. Az étrendkiegészítők észnélküli szedése hosszú távon komoly egészségi kockázatot jelent, például a fehérjék túlzott bevitele vesekárosodást okozhat. Hiába alapja minden edzésnek a fehérje, mert túlfogyasztása ellentétes hatást vált ki.

Amennyiben a szteroidfogyasztás is felmerül, de nem vagyunk biztosak, az alábbi viselkedésjegyeket kell fürkészni: agresszív viselkedés, szélsőséges hangulatingadozások, mitesszerképződés, testszerte vörös foltok, kiütések, a szemek sárga elszíneződése, kellemetlen lehelet, stb.

Mit tehetünk?

Ha a rögeszmés, és mániákus üzemmódra állt át a csemete vagy életünk párja, akkor majdhogynem semmit, leszámítva azt, hogy egy számára a témában releváns személy véleményét kérjük ki az edzésmódszeréről és életviteléről (az ezekre kapott reakció pedig sokszor kijózanító lehet), vagy vigyük el egy „rendes” testépítőhöz, edzőhöz. Mindkét módszer nagyon sokat tud segíteni a rögeszmés állapotból való kimozdításban.

Ezen kívül észérvekkel is lehet harcolni, habár ilyenkor azok kevéssé hatásosak, mégis meg kell próbálni felhívni figyelmét a túlzott étrendkiegészítő- használat, a mértéktelen fehérjebevitel és a szteroidfogyasztás következtében fellépő esetleges szervi károsodásokra, mint a csontritkulás, vesebetegségek, ízületi gyulladások, stb. De elsősorban irány egy személyi edző, aki majd helyre teszi az eltévedt lelket.

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)