Jump to content

Kapcsolj ki, mert szükség van rá!

2020. 08. 20. 09:05

Gépbúgás otthon, halk elektromos duruzsolást a munkahelyen, telefoncsörgés, üzenethang, e-mailok tömkelege, állandó online kapcsolat. Tudod, hogy mekkora terhet jelent az idegrendszerednek, az állandó 0-24-es elektromos zaj?

Az internet robbanásszerű terjedésével szépen lassan átalakult az életvitelünk, és gyakorlatilag elfelejtettünk kikapcsolni. Az agyunk állandóan ki van téve az érkező ingereknek, és még a relaxációra szánt perceket is tönkre teheti a telefon búgása, az értesítések jelzése.

Az okoseszközök, és a home office kibővülésével gyakorlatilag otthon is állandó készültségben vagyunk, nincs időnk és terünk pihenni. Ez pedig komoly problémákat okozhat.

Ha az idegrendszer nem tud megfelelően regenerálódni, és állandó készenlétben van az ember frusztrálttá, kimerültté, stresszessé válik. A munkahelyén rosszabbul teljesít, és a hétvégéken sem tud igazán kikapcsolni, mert elfelejti, hogy kell. A folyamatos online lét felemészti a szabadidőt, és a kapcsolatokra is rányomhatja bélyegét, hiszen ki szeretne olyan emberrel időt tölteni, aki minden percben a telefonját nyomkodja, vagy épp képtelen elszakadni tőle? Senki.

Meg kell tanulnunk a telefonok nélkül élni, és magunkra hangolódni. Ehhez ki kell kapcsolni a szó tényleges és átvitt értelmében is. Hidd el, amint megszabadult az állandó készültség érzetétől, fellélegzel és könnyebben veszed a mindennapi akadályokat. Újra örömödet lelet a csendben és újra élvezni fogod a relaxációval töltött perceket.

Csak napi fél órára próbáld ki, hogy félreteszed a telefont, a tabletet, kikapcsolod a tévét és átadod magad a csöndnek. Az agyad, és az idegrendszered hálás lesz érte.

(Forrás: biokalauz.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)