Jump to content

A stressz rá tudja nyomni a bélyegét a szerelemre, sőt!

2020. 08. 28. 09:10

Létező dolog, főként akkor, ha az illető fogékony a stresszre, és míg a megoldások latolgatásához eljut, addig a hullámvasút legmélyebb völgyeit is megjárja. Utóbbi egy idő után már nem csak a mindennapi lelkesedést, de a szerelmet is elnyomja.

Minden ember életében eljön az a pillanat, amikor annyi probléma nehezedik a vállára, hogy szinte összerogyik alatta. Nem csak pszichésen, de fizikailag is meg kell harcolnia a mindennapi problémákkal, ami egy idő után – ha nem sikerül túljutni a megpróbáltatásokon – mindent befolyásol. A családi életen át, a munkakedven keresztül az érzelmi világig.

A stressz a szervezet válaszreakciója egy megoldhatatlannak tűnő helyzetre. Az áhított és a valós helyzet közti szakadékot jelzi, ami frusztrációt ébreszt az emberben. A stressz nagyon hamar betudja szippantani az embert, s mintegy ördögi spirál nem is engedni el jó időre. Az izgalmi állapot, pedig még több problémát szül, ami az alapvető frusztrációból és lehangoltságból fakad.

A stressz negatív érzelem, az egyik legerősebb és legösztönösebb érzelmünk, ami képes felülírni az összes pozitív vagy kellemes érzést egy idő után, ha sokáig fennáll. Néhány nap vagy hét kevés hozzá, de a tartósan hónapokon át kitartó, mindennapi stresszhelyzet szépen lassan felőrli az embert, és egyszerűen az érzéseit is.

A stressz és a problémák annyira ki tudják tölteni az ember fejét, hogy egyszerűen elfelejti átölelni a párját, elidegenedik a barátaitól és a kellemes érzések helyét is átveszi a mindent beborító frusztráció. Ilyenkor hiába próbálunk segíteni, segédkezet nyújtani, ha túl régóta áll fenn az állapot az illető már automatikusan elutasítja azt. Az egyetlen megoldás, hogy türelmesen kivárjuk, míg szerettünk rájön magától a megoldásra és kimenedzseli magát a helyzetből, és támogatjuk minden lépésében.

 

(Forrás: biokalauz.co.hu | Kép: pixabay.com)