Jump to content

5+1 furcsa fóbia, amiről kevesen hallottak

2022. 01. 25. 14:01

Mindannyian félünk bizonyos dolgoktól, sokan rosszul érzik magukat, ha szűk helyre kell bemenniük, mások a tátongó magasságokat kerülik. Ezen fóbiák hallatán senki sem lepődik meg, de mi van a nem mindennapi félelmekkel? Önök hallottak már ezekről?

A fóbia egy tárgytól, helyzettől vagy élőlénytől való irracionális félelem. Míg normál esetben a félelem teljesen rendben van, s egy természetes reakció a veszélyre, ezzel szemben a fóbiák a mindennapi életet nehezíthetik meg.

A pszichológusok a fóbiákat három fő csoportra osztják:

  • szociális fóbiák – a beteg bénító félelmet érez a társasági és szakmai találkozók és összejövetelek miatt, és egyáltalán minden olyan helyzetben, ahol társaságban kell lennie,
  • pánikbetegség – amikor a beteg minden különösebb ok nélkül retteg, halálfélelme, pánikrohama van,
  • speciális fóbiák – amikor a beteg valami meghatározható dologtól fél, például a zárt terektől, kígyótól, macskától.

E három típus közül a harmadik a legkönnyebben kezelhető, amiben nincs is semmi meglepő, mivel ezt a legkönnyebb a külső szemlélőnek megértenie, és a kiváltó okok is itt azonosíthatók a legkönnyebben.


Persze rengetegen tartanak a kígyóktól, a pókoktól vagy esetleg a bohócoktól, ám léteznek ennél sokkal furcsább dolgok, amelyek rémületet váltanak ki emberekből.

  • Plutofóbia

A plutofóbiában szenvedő emberek félhetnek attól, hogy gazdagok lesznek, vagy félnek a gazdag emberektől. Általában rettegnek magától a pénztől, és attól, hogy pénzzel kell foglalkozniuk. Esetleg az ezzel járó felelősségtől.

Akik ebben a fóbiában szenvednek még szabotálhatják is a karrierjüket, hogy megakadályozzák, hogy több pénzt keressenek vagy gazdaggá váljanak.

  • Arachibutyrofóbia

Az arachibutyrofóbia, azaz félelem a szájpadlásra ragadó mogyoróvajtól. Van, akiket annyira zavar hogy bármi áron elkerülik a mogyoróvaj állagú étel fogyasztását.

  • Kozmikofóbia

Az, amikor valaki a világegyetem felfoghatatlan végtelenségétől fél olyan mértékben, hogy pánikrohamot is kaphat. Vannak akik gyönyörűnek és romantikusnak tartják, amikor figyelik a csillagos eget, a kozmikofóbiásokon azonban hatalmas stressz és nyomás van, mikor a csillagos ég alatt tartózkodnak.

  • Dextrofóbia

Akkor beszélünk erről, mikor valaki egy tőlünk jobbra elhelyezkedő tárgytól fél. Minden, ami jobb oldalon van, az zavarja, ezért állandóan pakolgat és rendezget.

  • Globofóbia

Aki globofóbiában szenved, az nemcsak attól van rosszul, ha meg kell fognia egy lufit, hanem attól is, ha csak rá kell néznie, de főleg a hangos durranástól fél, amikor kipukkad egy léggömb.

  • Nomofóbia

A modern kor egyik legújabb fóbiája. Sokan rettegnek attól, amikor nincs kéznél a telefonjuk vagy épp nincs térerő, mert ekkor úgy érzik, hogy elvesztették a kapcsolatot a külvilággal.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)