Jump to content

Bármilyen meglepő, de a pókoknak is vannak álmaik

2022. 08. 15. 13:31

Az ugrópókok alvás közben a REM, vagyis a mélyalvás-fázisra jellemző rángásokat produkálnak, ami arra utal, hogy az álmok sokkal elterjedtebbek lehetnek az állatvilágban, mint azt korábban gondolták.

 
Az ugrópókok alvás közben a REM, vagyis a mélyalvás-fázisra jellemző rángásokat produkálnak, ami arra utal, hogy az álmok sokkal elterjedtebbek lehetnek az állatvilágban, mint azt korábban gondolták.

Daniela Rössler viselkedésökológus ugrópókokat fogott be, és átlátszó műanyag dobozokban tartotta őket. Vásárolt egy olcsó éjjellátó kamerát, ragasztott rá néhány nagyító lencsét, és egy alvó nőstény pókra irányította. Amit a felvételen látott, megdöbbentette – olvasható a Scientific American tudományos magazinban.

A pók többnyire csak lógott. De aztán a lábai rángatózni kezdtek, és a hasa, sőt még a selymet termelő fonákja is ezt tette. Néha a lábai a szegycsontja felé görbültek. Rössler minden egyes póknál, amelyet rögzített, megfigyelte ezeket a furcsa mozgásokat, amelyek egy percnél alig hosszabb ideig tartottak, és az éjszaka folyamán időszakosan, jól elkülöníthető rohamokban jelentek meg.

Egyszerűen csak kontrollálatlanul rángatóztak olyan módon, ami tényleg nagyon hasonlított arra, amikor a kutyák vagy macskák álmodnak és REM-szakaszban vannak” – mondta a kutató. Számos gerinces állaton túlmenően a gerinctelenek, köztük a rovarok és a pókfélék REM alvására is vannak jelek, de nem sok bizonyíték.

Amikor Rössler 34 alvó pókfiókát rögzített, azt találta, hogy a rángásaikat olyan félreérthetetlen szemcsőmozgások kísérték, amelyek az alvás más fázisaiban nem történtek meg.

Még túl korai lenne biztosan kijelenteni, hogy a pókok valami olyasmit élnek át, amely az emberek REM alvásához hasonlít A kutatóknak először meg kell erősíteniük, hogy a pókok valóban alszanak ebben a fázisban, mégpedig úgy, hogy kimutatják, kevésbé reagálnak a környezetükre” – szögezte le Barrett Klein entomológus, aki a Wisconsin-La Crosse-i Egyetemen a méhek alvását kutatja.

Rössler és „álomcsapata” már megkezdte ezeket a vizsgálatokat.

Rámutattak, hogy a lábak begörbítése különösen feltűnő a pókok REM-szerű alvásszakaszában, mert ez a póz jellemzően csak elpusztult pókoknál látható. A pókok az izmok által fenntartott hidraulikus nyomást használnak lábuk kinyújtva tartásához, és a görbületet a REM alvásra jellemző izombénulás eredményezheti.

A tudósoknak bizonyítékra van szükségük arra is, hogy a pókok agya aktív, miközben rángatóznak és mozgatják a szemüket. A kutatások fajok széles körében, beleértve ezeket a pókokat is, segíthetnek jobban megérteni, hogyan működik és miért létezik a REM-szakasz.

Egyes elméletek szerint a REM-alvásra jellemző szemmozgások az embereknél az álmodás közben lejátszódó vizuális jeleneteket tükrözik. Ez felveti annak az izgalmas lehetőségét, hogy más állatok, amelyek REM-szerű állapotban vannak, szintén átélnek álmokat. Ezzel együtt valami „énképük” is lehet. „Szerintem az igazság valószínűleg az, hogy a REM ugyanolyan univerzális az állatvilágban, mint az alvás” – összegezte Rössler.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)