Jump to content

Komoly betegség előjelei lehetnek a gyakori rémálmok

2022. 09. 23. 12:43

Egy friss tanulmány szerint a rendszeres rémálmok a demencia első jeleit mutathatják a középkorú felnőtteknél.

A Birminghami Egyetem kutatócsoportja szerint a rossz álmok a memóriavesztés kezdete előtti években vagy akár évtizedekben válnak gyakorivá. A tanulmány szerzői úgy vélik, legújabb eredményeik rendkívül fontosak, és segíthetnek diagnosztizálni a demencia legkorábbi szakaszában lévő betegeket – számolt be a Daily Mail.

A demencia kevés kockázati mutatója azonosítható már a középkorúak esetében” – mondta Abidemi Otaiku, a kutatás vezetője.

Hozzátette, bár sok munka van még hátra az összefüggések megerősítéséhez, a kutatócsoport úgy gondolja, a rossz álmok hasznosak lehetnek a magas kockázatú egyének azonosításában, így az orvosok időben kidolgozhatják a stratégiát a gyógyíthatatlan betegség kialakulásának lelassítására.

Az eClinicalMedicine folyóiratban közzétett tanulmány két részből állt. A projekt első ágában 605, 35 és 64 év közötti, tünetmentes felnőttet követtek nyomon átlagosan kilenc éven keresztül. A vizsgálat kezdetén és a végén is memóriateszteket töltöttek ki. Az önkénteseket az alvási szokásaikról kérdezték, valamint arról, hogy voltak-e rémálmaik.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)