Jump to content

A gomba lehet a bioüzemanyag gyártás kulcsa

2013. 12. 16. 11:59

Az közismert, hogy gombák segítségével lehet kenyeret és sört készíteni. Azt azonban csak kevesen tudják elképzelni, hogy biztonságosabb növényvédőszerek, orvosi implantátumok vagy akár bioüzemanyagok előállításában is kulcsszerepet játszhatnak.

A gombákért rajongó kutatók egy csoportja azonban úgy véli, hogy hamarosan beköszönthet a gombák kora, ami – kicsit lesarkítva -, talán a világot is megmentheti. A gombák ereje főként a föld alatt lévő szálakban, az úgynevezett micéliumban (termőtestben) rejlik, amely olyan enzimeket szabadít fel, amik a talajt és a köveket is képesek lebontani.

Területük védelmére erős vegyi anyagokat is termelnek, és tápanyagokat juttatnak a talajba. A mikológus szakembereket éppen ezért leginkább a micélium érdekli, mert úgy gondolják, hogy a gombák felhasználásával jobb gyógyszereket és környezetbarát agyagokat lehet kifejleszteni a jövőben.

Gary Strobel, a Monatana Egyetem mikrobiológusa például felfedezte, hogy a fákat lebontó Ascocoryne sarcoides gombafaj a gázolajban lévő illékony vegyületekhez hasonló anyagokat tartalmaz, amelyekből bio üzemanyagot lehet létrehozni. Az erjesztett mezőgazdasági terményekből készülő bioüzemanyagoktól eltérően a gombából nyert üzemanyagot mezőgazdasági hulladékból is elő lehet állítani

A nol.hu cikkéből kiderül, Eben Bower, az Ecovative vállalat igazgatója pedig még egy lépéssel tovább vitte az ötletet azzal, hogy olyan autót fejleszt, amelyet gombából építenek fel. A micélium egy a műanyaghoz hasonló, rugalmas polimer, amely biológiailag lebomlik, és rá lehet kényszeríteni, hogy különböző sűrűségekben növekedve eltérő tulajdonságú anyagokat hozzon létre. A cég már most is készít csomagolóanyagot a Dell számítógépgyárnak, amelyek a nem túl környezetbarát polisztirént helyettesítik.

Paul Stamets, az Arizonai Egyetem mikológusa közel harminc gomba alapú szabadalmat nyújtott már be különböző környezetvédelmi és orvosi eszközökre Fungi Perfecti cégének égisze alatt. Alapötlete a „mikoregeneráció”, vagyis az, hogy bizonyos gombacsoportok a talajhoz való hozzáadásával meg lehet tisztítani a talajt a szennyeződésektől, és felgyorsítható az elnyelt szén mennyisége, ami az éghajlatváltozás megfékezésében is segíthet.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz.hu/nol.hu