Jump to content

Stratégiai megállapodást kötött az NGM és az energia platform

2014. 03. 04. 10:47

A gazdaságnak nem közömbös, hogy milyen forrásból származó energiát használ, a tárca célja, hogy a megújuló energia nagyobb szerephez jusson - mondta Komoróczki István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tervkoordinációért felelős államtitkára a Nemzeti Megújuló Energia Platformmal (NMEP) kötött stratégiai megállapodás aláírásakor hétfőn Budapesten. A lobbiszervezetként működő platformnak azért fontos az NGM-mel való együttműködés, mivel a tárca képes befolyásolni a megújuló energiával kapcsolatos uniós jogalkotást - mondta Glattfelder Béla, a Nemzeti Megújuló Energia Platform elnöke az aláírás alkalmával.

Komoróczki István kifejtette: a platformmal egy idő óta informális egyeztetést folytattak, ez most - a megállapodás aláírásával - formálissá válik. A gazdasági tárca eszköztárába tartozik az adópolitika is, amellyel befolyásolni lehet a megújuló energiák elterjedését, illetve az ilyen jellegű beruházásokat.

Amennyiben a választások után ez a kormány folytathatja a működését, megvalósítja a megújuló energiákkal kapcsolatos célkitűzéseit - tette hozzá az államtitkár.

Glattfelder Béla elmondta, hogy a platform már ilyen jellegű megállapodást kötött a Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési,, valamint a Belügyminisztériummal is. Jelenleg a fejlesztési tárca hatáskörébe tartozik az energetika, és a belügyi tárca szabályozza az épületenergetikát.

A platform összefogja a megújuló energia valamennyi hazai szövetségét, a biogáztól a napenergiáig, de tagjuk a Regionális Energiagazdasági Kutató Központ (REKK) is. A megállapodás előnyös lehet a kkv-szektornak is, mivel ebben a körben a költségek jelentős hányadát adja az energia. A megújuló energia használatába történő befektetés egyrészt csökkenti a költségeket, másrészt munkahelyeket teremt - vélte az elnök.

Fotó: freedigitalphotos.net

biokalauz/MTI