Jump to content

Az Apple-vezér megújuló energiára állítaná át a céget

2014. 04. 10. 14:05

Az Apple azt tervezi, hogy hamarosan teljes energiaszükségletét megújuló energiákból elégíti ki. Ez azonban nem tetszik egyes részvényeseknek. Az udvariasságáról híres vezérigazgató, Tim Cook - aki az USA déli államaiból származik, és ritkán jön ki a sodrából - azonban elmondta, nem érdekli a véleményük, és ennek hangot adva a legutóbbi tájékoztatóján alaposan leteremtette az ellenkezőket. A szakember szerint, a környezetkímélő megoldásokat vagy a munkahelyi biztonsági előírásokat olyan tényezőknek tartja, melyekben példamutatónak kell lennie az Apple-nek.

Egy konzervatív, nyíltan politikai tanácsadó szervezet, a National Center for Public Policy Research (NCPPR), melynek nyíltan vallott célja a “vállalkozásokat a best practice-tól elterelő balos érdekcsoportok” leleplezése, olyan javaslatot nyújtott be, mely arra kötelezné az Apple-t, hozza nyilvánosságra fenntarthatósági programja költségvonzatait. Ez annyit tesz, hogy mutassák be, mennyibe kerül az Apple-nek zöldnek lennie.

Cook – akinek apja hajógyári munkás anyja háztartásbeli volt - arra a kérésre, hogy csakis olyan intézkedéseket vezessen be a vezérigazgató, amik növelik a nyereséget, láthatóan dühbe gurult. Kategorikusan elutasította az NCPPR filozófiáját, és hangsúlyozta, hogy az Apple számos olyan dolgot végez, ami „helyénvaló”, s a hozam nem a legelső szempont ezen intézkedéseknél.

Cook többnyire mindig nyugodtan beszél, most azonban ingerülten, tőle szokatlanul gyorsan magyarázta el a befektetőnek, amikor igyekszik a termékeiket a vakok számára is kezelhetővé tenni, akkor sem a hozamon gondolkozik. Elkötelezettségét mindenesetre jól jelzi, hogy 2011. augusztus 25-i lemondásakor Steve Jobs őt nevezte meg utódjául.

Az üzletember – aki mellesleg az Apple-nél betöltött pozíciója mellett a Nike igazgatótanácsának is tagja - a befektetőnek elmondta, ha azt akarja, hogy csakis a hozamot figyelembe véve cselekedjen, akkor célszerűbb eladnia a részvényeit.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/piacesprofit.hu