Jump to content

Milyen lesz Németország atom nélkül?

2014. 04. 22. 10:56

Németország elsőként vállalta, hogy fokozatosan leállítja atomerőműveit, helyette a szél- és napenergiára helyezi a hangsúlyt. Az Energiaklub és a Heinrich Böll Alapítvány (Csehország) szervezésében Budapesten járt Felix Matthes, a német „energiafordulat” legismertebb szakértője. Németországban már 2000-ben megszületett az első döntés a nukleáris energia kivonásáról, 2002-ben pedig mindezt jogszabályba is foglalták. 2011-ben az EU Megújuló Energia Direktívájának mentén további döntéseket hoztak.

Az Energiewende (energiafordulat) néven ismertté vált német törekvésnek, folyamatnak három sarokpontja van: 2050-re 80-95%-kal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re az energiatermelés 80%-át megújuló energiaforrásból nyerik, és 2022-re a teljes nukleáris kapacitást leszerelik.

Az energiafordulat elsöprő lakossági támogatást élvez. Németország villamos energiájának 25%-a jelenleg is megújuló energiaforrásokból származik, és az ország évente legalább 10 milliárd eurót takarít meg a hagyományos energiahordozók importjának csökkenése miatt. A megújuló ipar 40 milliárd eurós forgalmat bonyolít le évente, és 2012-ben 377 000 embert foglalkoztatott.

Az Energiaklub Sajtóközleményéből kiderül, Németországban, valamint a legtöbb európai országban 70%-kal nőtt a hagyományos energiahordozók ára az elmúlt tíz évben, míg a megújuló energiaköltségek jelentősen csökkentek ebben az időszakban. Felix Matthestől, az Ökoinstitut kutatási igazgatója elmondta, a szárazföldi szélenergia 20%-kal, a napelem pedig 90%-kal olcsóbb, mint egy évtizeddel ezelőtt. Napjainkra a teljes energiapiacot jelentősen befolyásolja a megújuló energiaforrások piaca.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás: biokalauz.hu/energiaklub