Jump to content

Dollármilliárdok áramlanak a zöldenergiába

2014. 04. 23. 17:04

2014 első negyedében „hódítottak” a megújuló energiák. Az esztendő első három hónapjában ugyanis a megújuló energetikai beruházások tíz százalékkal növekedtek. A beruházások vizsgálatából az derül ki, hogy a legtöbb invesztíció a kisebb napenergetikai projektek alkalmazásával valósult meg. A házak, a vállalatok és az üzemek tetejére negyvenkét százalékkal több napelemet szereltek fel a tulajdonosok az elmúlt év hasonló időszakához képest. A beruházások növekedésének elsőszámú oka, hogy a napelemes technológia látványosan fejlődött, s az így előállítható energia költsége az elmúlt négy esztendőben nagyjából a felére csökkent. A napenergiai befektetések már huszonegy milliárd dollárra növekedtek.

Az első féléves eredményekhez az is nagyban hozzájárult, hogy új piacok nyíltak a megújuló energetikai beruházások számára. A világ két legnagyobb zölderőművi invesztíciója nem a fejlett ipari államokban valósul meg.

Kenyában egy 310 megawatt teljesítményre képes szélerőmű park épül. A beruházás költségei elérik a 860 millió dollárt. A világ másik felén, Indonéziában még ennél is nagyobb, 1,6 milliárd dolláros költséggel épül a Sarulla geotermikus projekt. Elkészülte után 330 megawatt energiát termelhetnek meg itt.

Miközben a fejlődő államokban egyre több a zöldenergetikai beruházás, addig Európában csökkent az ilyen technológiák alkalmazása. Németországban - Európa legnagyobb gazdaságában - a villamosenergia huszonöt százaléka azonban jelenleg is megújuló energiaforrásokból származik.

A Bloomberg New Energy Finance elemzői szerint valójában bizakodással tekinthet előre a világ zöldenergetikai beruházási piaca. Az invesztíciók terén általában az első negyedév a leggyengébb a tapasztalatok szerint, s inkább a harmadik és a negyedik negyedévben erősödik a beruházási kedv a világon.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/tözsdefórum.hu