Jump to content

Nem is biztos, hogy annyira zöld a cellulóz alapú üzemanyag

2014. 04. 25. 16:11

Egy új tanulmány eredményei alapján, a kukoricaszárból készült üzemanyag mégsem olyan környezetbarát, mint azt sokan remélték. Az Egyesült Államok szövetségi kormányának megbízásából kezdeményezett vizsgálat tanúsága szerint a kukorica hulladékából történő üzemanyaggyártás rövid távon, több üvegházhatású gázt szabadít fel, mint a benzin használata. Természetesen megszólalt az ellenoldal is, a bioüzemanyag-ipar képviselői szerint a tanulmány eredményei erősen túlzóak. Véleményük szerint azzal számoltak, hogy a gazdák a teljes szár- és levélmennyiséget eltávolítják a földekről, ami pedig sosem történik meg.

A cellulóz alapú bioetanol az utóbbi években a kukoricából (vagyis keményítőből) készült etanol biztató alternatívájaként bukkant fel, mivel kizárólag a növény fogyasztásra nem alkalmas részeiből állítják elő, így az élelmiszertermelésre nincs befolyással.

A most megjelent tanulmány szerint a probléma nem is magával az üzemanyaggal van, hanem azzal, hogy ennek előállítása érdekében eltávolítják a letermett kukoricaszárakat a földekről. Ennek következtében a talaj közvetlen érintkezésbe kerül a levegővel, ami növeli a széndioxid-kibocsátás mértékét.

A kutatók számításai szerint, bár a benzin cellulóz alapú etanolra cserélésével mérséklődik ugyan az széndioxid kibocsátása, a termőterületek talajából ennek nyomán felszabaduló gáz olyan nagy mennyiségű, hogy összességében nemhogy csökkenne, de növekszik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mértéke.

A bioüzemanyag-ipar képviselői szerint azonban a vizsgálat ráadásul nem veszi figyelembe a bioüzemanyag teljes „életciklusát”, amely összességében jóval kedvezőbb széndioxid-mérleggel zárul, mint azt a kutatók sejtetni engedik. Ennek ellenére David Tilman, a Minnesotai Egyetem bioüzemanyagokkal foglalkozó szakértője azt nyilatkozta, hogy a most publikált írás az eddigi legmagasabb színvonalú munka, és eredményei nagyon is elgondolkodtatóak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/ipon.hu