Jump to content

Biogáz üzem épül Balassagyarmaton

2014. 04. 30. 13:16

Közel másfélmilliárd forintos beruházásban épít biogáz üzemet a Sinergy Kft. Balassagyarmaton, ez biztosítja majd a szennyvíztelep, a kábelgyár és a strand olcsó fűtését - tájékoztatta az MTI-t a cég értékesítési és projektfejlesztési divíziójának vezetője. Az 1 milliárd 35 millió forintos projekthez 50 százalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a kft. a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

Molnár László elmondta, a Balassagyarmati Biogáz Erőmű Kft.-t tavaly februárban hozta létre a Sinergy Kft., majd pályázatot nyújtott be, hogy - a Nógrád megyei város önkormányzatával és a Duna Menti Regionális Vízmű Zrt.-vel együttműködve - biogáz üzemet építésn a balassagyarmati szennyvíztelepen.

A divízióvezető szakember ismertette, az üzem a balassagyarmati és a környékbeli szennyvíztelepekről származó szennyvíziszap, élelmiszer alapú hulladékok, és kisebb mértékben növényi alapanyagok feldolgozásával biogázt termel, a megújuló energiaforrásból pedig villamos- és hőenergiát állít elő.

Az Ipoly folyó bal partján, található városban épülő biogáz üzem egy megawattos villamoskapacitásával évente mintegy 7 gigawattóra megújuló alapú villamos energiát termel. Az eközben keletkező hőenergiából a technológiai önfogyasztáson felül évente körülbelül 23 ezer gigajoul hasznosítható fűtési célra.

Ezt a mennyiséget hasznosítaná a szennyvíztelep, a városi strand és a közeli kábelgyár. A divízióvezető tájékoztatása szerint júliusban kezdődik meg a kivitelezés, a biogáz üzem, jövő májustól működik majd.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI