Jump to content

A Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro a világ legzöldebb szigete

2014. 05. 06. 18:54

A Kanári-szigetek legkisebb tagja, az El Hierro teljesen önellátó lesz energiában. Ez lesz a világ első szigete, amely képes ezt megoldani víz- és szélenergiából. Júniusban adnak át egy szélerőműtelepet, az öt turbina összesen 11,5 megawatt kibocsátásával több mint elegendő energiát ad a kicsiny szigetnek, amelynek alig tízezer állandó lakosa van. A környező szigetek is főleg megújuló energiát használnak, főleg napenergiát és szélenergiát. De El Hierro lesz az első sziget, amely tényleg képes lesz leszakadni a külvilágtól.

A szélenergiából származó plusz energiát arra használják, hogy felpumpálják a vizet a kikötő melletti víztározóból egy nagyobba, amely már 700 méterre van a tenger szintje felett. Amikor szélcsend van, innen folyatják le a vizet, hogy a vízerőmű termelje a szükséges energiát. A rendszer garantálja, hogy mindig legyen elég áram - állítja Gorona del Viento, a szélerőmű igazgatója.

Az erőmű egyelőre a sziget szükségleteinek ötven százalékát képes kiszolgálni, néhány hónap múlva már száz százalékot. Idővel a szén-dioxid-kibocsátás is minimálisra csökken és az évi negyvenezer hordó olajra sem lesz szükség. El Hierro azért megtartja kőolajat használó erőművét is végszükség esetére.

El Hierro a maga 278 km-es területével a Kanári-szigetek legnyugatibb tagja, és emellett a hét nagyobb sziget közül ez a legkisebb. Ez nem mindig volt így, ám ezelőtt mintegy 50 ezer évvel egy nagy földrengés eredményeként a tengerbe süllyedt a sziget északnyugati harmada. Szerte a szigeten mintegy ötszáz vulkáni kúp látható.

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól találjuk az Atlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/index.hu