Jump to content

Már Rozsnyón is biomasszával fűtenek

2014. 05. 12. 12:11

Modern biomassza kazánházat építettek Rozsnyó Dél lakótelepén. Ez az első kazánház a városban, amely megújuló energiaforrást használ – faforgács égetésével állítja elő a szükséges hőt. A biomassza–kazánház építését 2012-ben kezdték, tavaly októberben végezték az első próbaüzemeltetést, az engedélyeztetési folyamat pedig március végén zárult le. A projekt beruházója a STEFE távhőszolgáltató, a beruházás összesen több mint 1,3 millió euróba került.

Az új kazánház két modern technológiával készült kazánból áll. Mindkettő teljesítménye 750 kW. Az új kazánház építését magánforrásokból kivitelezték. A beruházás keretében felépült egy raktár és egy olyan terület is, ahol a kamionok lerakhatják a faforgácsot.

A rozsnyói lakótelepen a STEFE hőgazdálkodás része három modern gázkazán is, teljesítményük darabonként 2,8 MW. A három kazánnak köszönhetően ki tudják elégíteni a magasabb hőenergia-szükségletet is. A három gázkazán - a biomassza-kazánokkal együtt - a város hőszükségletének, mintegy 40 százalékát fedi. A hőenergia mennyisége azonban nagymértékben függ az időjárástól is.

Ján Brunner, a STEFE műszaki igazgatója elmondta, ha jövőre ugyanilyen enyhe tél lesz, a megújuló energiaforrásból nyert hővel a lakótelep szükségletének 50–60 százalékát is fedezni tudják. A szakember szerint a technológia legnagyobb előnye, hogy mérhető a szabályozása.

Josef Landschützer, a STEFE igazgatótanácsának elnöke szerint a megújuló energiaforrások használata kiemelkedően fontos. Az egyik okként az Ukrajnában dúló zavargásokat nevezte meg, amellyel véleménye szerint veszélybe kerülhet Európa gázellátása is. Ugyanakkor, ha a biomassza hazai régióból származik, támogatja a helyi értékek létrehozását is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/ujszo.com