Jump to content

Megújulók rontották az E.On profitot

2014. 05. 15. 10:57

A legnagyobb német energiaszolgáltató vállalat, az E.On AG profitja jelentősen, 65 százalékkal csökkent az idei első negyedévben, mivel az erőtejesen támogatott megújuló energiatermelés gyengíti a cég tradicionális áramtermelő üzletágának a pozícióját. A nyereségcsökkenéshez hozzájárult az is, hogy az év eleji, a szokásosnál melegebb európai időjárás miatt visszaesett az energiakereslet. A cég adózott eredménye 762 millió euró volt a március végéig tartó idei első három hónapban az egy évvel korábbi 2,17 milliárd euróval szemben.

Németország legnagyobb energiacégeire rosszul hat az árak csökkenése az áramtözsdéken és az erős euró. Ezen kívül az enyhe téli időjárás is kihatott az energia iránti keresletre. Az E.On kamat- és adófizetés, illetve értékcsökkentési leírások előtti eredménye (EBITDA) 12 százalékkal, 3,16 milliárd euróra esett, kisebb volt a szakértők által várt 3,2 milliárd eurónál.

Az E.On kedden megerősítette, az idei EBITDA 8-8,6 milliárd euró között várható, ami 14 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Ennek következtében az üzleti forgalom összege az idei első negyedévben 11 százalékkal, 31,82 milliárd euróra csökkent. Az N24 német hírtévé szerint az év elején az erős euró mindenekelőtt Oroszországban éreztette a hatását. A rubel leértékelődése és a csökkenő fogyasztás miatt az E.On Oroszországban közel feleannyi bevételre tett szert. A szokatlanul enyhe tél és a csökkenő nagykereskedelmi áramárak az RWE német energiakonszernnél is éreztették hatásukat.

Az idei első negyedévben az RWE nettó nyeresége is negyedével, 995 millió euróra esett vissza. Az idén a cég azzal számol, hogy a nettó eredménye 1,2-1,4 milliárd euró lesz az előző évi 2,3 milliárd euróval szemben. A vállalatot a több mint 31 milliárd euróra rúgó adósság is sújtja.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI