Jump to content

Mennyire környezetbarát a biomassza?

2014. 05. 19. 13:33

60 amerikai tudós levelet írt a brit energiaügyi miniszternek, melynek fő témája, hogy nem környezetbarát fűtőanyag a biomassza. Ed Davey-t arra sürgetik, hogy ne adjon állami kedvezményeket az olyan erőműveknek, amelyek úgynevezett fapelletek égetésével állítanának elő elektromos áramot. A Financial Times által látott levél szerint a biomasszát használó erőműveknek adott kedvezmények az úgynevezett fapellet üzemek elburjánzásához vezetnek. Ez pedig nem fogja vissza az üvegházi gázok emisszióját és veszélyezteti az erdőket.

A brit energiapolitika nem segíti a globális felmelegedést okozó emisszió visszafogását - figyelmeztet több, mint 60 vezető tudós a brit energiaügyi miniszternek címzett levelében. Nagy-Britannia és más uniós tagállamok az évtized végére el akarják érni, hogy az EU energiaigényeinek 20 százalékát megújuló forrásokból fedezzék.

Az angliai Yorkshire megyében található Drax Európa egyik legnagyobb szénerőműve, amelyet biomasszára állítanak át. Azonban Daniel Kammen, az amerikai külügyminisztérium energiaügyi tanácsadója és E.O. Wilson biológus szerint – több aláíróval egyetemben - a britek ezzel nem tesznek sokat a környezetért.

A Drax nem állítja, hogy teljességgel zöld energiát használna majd a szerinte főként fűrészpor és fahulladék összesajtolásával készülő pelletekkel. Egyes felmérések szerint az utóbbi három évben triplájára ugrott Amerika déli államaiból a fapellet-export.

Nem meglepő, az egyik legnagyobb vásárló Nagy-Britannia. Az amerikai tudósok szerint a gyakorlat káros és ha megnövekszik a kereslet, akkor már valódi erdők kivágásával fogják előállítani az energiahordozót. A levélírók szerint az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban az erdők 90 százaléka magánkézben van és a helyi törvények nem írják elő, hogy a kivágott fák helyett újakat ültessenek.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/inforadio.hu