Jump to content

Jól teljesített az új pécsi biomassza blokk

2014. 05. 20. 18:56

Eddig 3 milliárd forintot fizetett a helyi beszállítóknak biomassza tüzelőanyagáért a Dalkia Energia ősszel átadott, pécsi szalmatüzelésű erőművi blokkja, amely üzembe állása óta 83 millió köbméter földgáz eltüzelését váltotta ki. Sikeres volt az új erőművi blokk hatósági és villamosenergia rendszerszintű vizsgálata is. Az elmúlt időszak tapasztalatai megerősítették, hogy a helyi tüzelőanyagra alapozott lokális hő- és áramtermelés hasznos eleme a hazai energiaellátásnak.

Jelentős, mintegy 3 milliárd forint bevétel keletkezett a helyi gazdáknál és fuvarozási vállalkozásoknál a Dalkia Energia csoport új, lágyszárú biomasszával fűtött erőművi blokkjának tavalyi elindulása óta. Kimutatások szerint a kazánokban eddig összesen csaknem 143 ezer tonna lágyszárú tüzelőanyagot, többségében szalmabálát égettek el.

Szintén sikeresen teljesítette a Pannonpower új lágyszárú biomassza-tüzelésű blokkjának hármas számú gőzturbinája. A vizsgálat során azt mérték a szakemberek, hogy az egység mennyire képes tartani az előzetesen megadott villamosenergia-termelési menetrendet, illetve hogy mennyi idő alatt és milyen mértékben lehet csökkenteni, illetve növelni a teljesítményét.

A blokk eddigi, megközelítőleg 9000 órás üzemelése során mintegy 83 millió köbméter földgázzal csökkentette az ország gázfogyasztását. Ennek köszönhetően a szén-dioxid-kibocsátás ezáltal több mint 155 ezer tonnával csökkent.

A blokk indulása óta – az üzemi próbákat, a próbaüzemet és a kereskedelmi időszakot is beleszámolva – 192 gigawattórányi villamos energiát és 878 ezer gigajoule hőenergiát termelt a pécsi blokk. A decemberi környezetvédelmi mérések során a szakértők többek között vizsgálták az új egység por-, klór- és kénkibocsátását, valamint a füstgázzal távozó szénmonoxid és nitrogénoxidok koncentrációját is.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/vg.hu