Jump to content

Jelentősen csökkent Pécs szén-dioxid kibocsátása

2014. 05. 28. 11:05

A Dalkia erőművi beruházásainak köszönhetően éves szinten 150 ezer tonnával csökkent Pécs szén-dioxid-kibocsátása ahhoz képest, mintha a korábbi rendszernek megfelelően földgázzal állítanának elő energiát - mondta Páva Zsolt (Fidesz) a baranyai megyeszékhely polgármestere kedden sajtótájékoztatón Pécsen. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a Dalkia Energia Zrt. villamos és hőenergiát előállító pécsi erőművében tavaly november óta üzemel a már korábban beindított faaprítékkal működő mellett az új, szalmatüzelésű blokk. Páva Zsolt elmondta azt is, hogy a tisztán megújuló energiaforrások felhasználásával 31 ezer pécsi háztartás távfűtését kiszolgáló rendszer jól vizsgázott a fűtési szezonban.

A 85 megawatt kapacitású erőmű semmilyen fosszilis energiát nem használ fel, kizárólag biomasszát, ami egyedülálló az EU-ban egy ekkora városban – fogalmazott a városvezető, aki szerint a pécsi megoldás az egész kontinens számára iránymutató lehet az energiatermelésben.

Renaud Capris, a magyarországi Dalkia Energia csoport elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: az erőmű jó példája annak, hogy a biomassza beemelése a távhőszolgáltatásba megtérülő és valamennyi érintett számára előnyös lehetőség.

A vezérigazgató elmondta: egy átlagos évben az erőmű 400 ezer tonna faaprítékot és faipari hulladékot, illetve 200 ezer tonna szalmát használ fel. Hozzátette: az erőmű tüzelőanyaggal történő ellátása évi négymilliárd forintnyi többletbevételhez juttatja a környékbeli mintegy 100 gazdát, emellett a begyűjtés és a szállítás 170 embernek teremt munkalehetőséget.

A Dalkia 24 milliárd forintot költött a szalmatüzelésű blokk megvalósítására. Az 50 megawatt teljesítményű fatüzelésű mellett épült, szalmával és kukoricaszárral üzemelő 35 megawattos berendezés a legnagyobb Magyarországon.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI