Jump to content

Milliókat veszít a Fiat minden 500e-n

2014. 05. 28. 13:44

Az már a tervezéskor is egyértelmű volt, hogy a villanyautó-gyártás veszteséges lesz. Azt azonban még a Fiat vezetése sem gondolta, hogy ennyire. Sergio Marchionne, a Fiat Chrysler vezérigazgatója azt kérte, ha lehet, senki ne vásároljon 500e típust, mivel minden egyes példányon egy autó árát veszti el a vállalat. Az elektromos autókkal kapcsolatban hozzátette, az egész nem működhet tisztán, hiszen egyszerűen muszáj, hogy legyen hozzá égés, amivel keverve már sokkal kifizetődőbb áramot használni. Véleménye szerint még számos potenciál és felfedezetlen terület rejlik az égő motorokban.

A Fiat eredetileg azért fejlesztette ki az 500-as elektromos változatát, hogy bizonyítsa, erre is képes. Ugyanakkor Marchionne már a bemutatása előtt úgy nyilatkozott, hogy legalább tízezer dollár veszteséget hoz majd minden példány. Alaposan alábecsülte a típus gyártási költségét, ugyanis most már 14 ezer dolláros veszteségről beszél példányonként. Ez napi árfolyamon számolva több mint 3 millió forintnak felel meg.

Ugyanakkor az autó a vásárlók számára is meglehetősen drága, hiszen 32 ezer dollár – mintegy 7 millió forint. Kizárólag az Egyesült Államokban értékesítik, és államonként változó mértékű állami kedvezményt adnak rá.

A tavalyi Los Angeles-i Autószalonon bemutatott Fiatban egyébként egy 24 kWh-s Li-ion akkumulátorcsomagot építenek, ez táplálja a 111 lóerős villanymotort, amely 140 km-es hatótávolságot és 137 km/h-s végsebességet biztosít az elektromos 500-as számára.

Marchionne szerint gazdasági szempontból megvizsgálva, a Teslán kívül nincs olyan gyártó, amelynek megérné elektromos autót piacra dobnia. Úgy gondolja ők is csak azért sikeresek, mert hihetetlen magas áron képesek értékesíteni modelljeiket.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/totalcar.hu