Jump to content

Románia hamarosan több energiát termelhet, mint amennyit elhasznál

2014. 06. 02. 20:55

Románia 2019 második felétől kezdődően a második olyan európai uniós tagállammá válhat Dánia után, amely képes több energiát termelni, mint amennyit elhasznál - jelentette ki Razvan Nicolescu román energiaügyi tárca nélküli miniszter pénteken. A megtermelt villamosenergia mintegy 40 százalékát már most is zöldenergia teszi ki. A szakminiszter egy szakmai fórumon kifejtette: Románia továbbra is kőolaj-behozatalra szorul majd, de a villamosenergia és földgáz exportja a következő évtizedtől már nagyobb lehet, mint a kőolajimport, ha a hazai energiafogyasztás mértéke nem változik.

Nicolescu azt mondta: 2019-ben megkezdődhet a Fekete-tenger alatt talált földgáz kitermelése, ami szintén a román elosztó rendszerbe kerül, miután múlt héten a román gázhálózatot működtető Transgaz vállalat megállapodást kötött erről a koncessziós joggal rendelkező osztrák OMV-vel és amerikai Exxonnal.

Az OMV romániai leányvállalata, a Petrom és az ExxonMobil 2008-ban írt alá együttműködési szerződést 9900 négyzetkilométernyi tengerfenék feltérképezésére. A két cég 2012-ben közölte: jelentős gázmezőt fedezett fel a Fekete-tenger alatt, amely egyes becslések szerint 100 milliárd köbméterre tehető.

A miniszter arra is kitért, hogy a jövőben Bukarest óvatosabb lesz a (főleg szélerőművekből származó) megújuló energia támogatásában, mert "a túl gyors fejlődés" miatt kétségessé vált, hogy a szállítási hálózat képes lesz-e átvenni a megtermelt energiát.

Tavaly júliustól a román kormány csökkentette a megújuló energia szubvencióját azáltal, hogy négy évvel elhalasztotta a szél-, nap- és vízenergia előállítását ösztönző úgynevezett zöld tanúsítványok egy részének kifizetését.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI