Jump to content

Indiában százmilliókon segíthet a napenergia

2014. 06. 03. 10:59

Április elején az elmúlt 30 év legnagyobb sikerét aratták az ellenzéki erők az indiai választásokon. Az elemzők és piaci szereplők az indiai reformok folytatását remélik az alsóházi többségtől. Az új kormánypárt választási programjában többek között energetikai fejlesztéseket ígért, melynek keretében, több száz millió emberhez juttatnák el az elektromos áramot. Az indiai hálózati adottságokat tekintve a program egyik nyertese a napenergia-szektor lehet, mely a következő években a globális napenergia-piac egyik növekedési motorja lehet.

Az indiai választásokon győztes ellenzéki Bharatiya Janata Party (BJP) és szövetségesei sikerének a befektetők is örültek, az ország meghatározó részvényindexe (BSE 100) illetve a rúpia is erősödött. Az új miniszterelnök Narendra Modi választási programjában rendkívüli lépéseket ígért: többek között a közút és a vasúthálózat fejlesztésére illetve az energetikai rendszer korszerűsítésére és bővítésére tett ígéretet.

Az új kormány energia politikájának egyik nem titkolt célja, hogy 2019-re minden háztartásba be legyen vezetve az elektromos áram. Egyes becslések szerint az 1,2 milliárd lakosú Indiában jelenleg mintegy 400 millió ember él elektromos áram nélkül. Az 5 éves terv megvalósításában Modi fontos szerephez juttatná a napenergiát.

Az új elnök úttörő szerepet vállalt az általa korábban évekig irányított Gujarat régió fejlesztésében, ahol többek között agresszíven támogatta a megújuló energiák térnyerését. Modi gujarati politikájának köszönhetően, a régió az ország teljes napenergia-kapacitásának mintegy harmadát tudhatja magáénak.

2012 végén közel 1,2 GW-nyi napenergia-kapacitással rendelkezett a távol-keleti ország. 2014. március végén pedig már több mint 2,6 GW hálózatra kötött illetve további közel 200 MW hálózaton kívüli (off-grid) napenergia-kapacitás volt az országban.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/portfolio.hu