Jump to content

EKOenergia projektből kapott napelemeket egy tanzániai iskola

2014. 06. 04. 10:37

Az EKOenergia címkével áramot forgalmazó cégek automatikusan fizetnek az EKOenergia Éghajlatalapjába. Ez az összeg azonban jó helyre kerül, hiszen az első EKOenergia által finanszírozott projekt egy tanzániai iskola ellátása napelemekkel, melyet az olasz Oikos civilszervezet a SunEdison céggel együttműködve valósít meg. Az EKOenergia az első és eddig egyetlen európai ökocímke az energetikai piacon. Az európai civilszervezeteket összekötő EKOenergia hálózat alkotta, és zsenge kora ellenére - hiszen a kezdeményezés 2013-ban indult Finnországból - 26 országból 34 tagot számlál jelenleg. 

Az EKOenergia tevékenységének első éve során Finnországban, Izlandon, Norvégiában, Lettországban és Romániában is csatlakoztak beszállítók az EKOenergia címkéhez. A legnagyobb volumenű értékesítés a finn energetikai cég, a Fortum nevéhez kötődik. Tavaly nyáron kiírt pályázatukra 130 projektjavaslat érkezett, 70 országból. Az első 10.000-eurós támogatást a nyertes Oikos szervezet kapta, a tanzániai napelem-projektre.

Az olasz Oikos civilszervezet 1997 óta valósít meg projekteket Tanzániában. 2011-ben EU-s támogatással építettek egy kisebb vízturbinát a Ngarenanyuki középiskola közelében, Észak-Tanzániában, Meruban. A turbina egy öntözőcsatornára épült, és az iskola alapvető áramellátását biztosítja.

A vízállás, és így az áramellátás is, ingadozik az év során – a száraz évszakban, és öntözések során gyakran marad az iskola elektromos áram nélkül. Ezzel a projekttel nemcsak az egész éves áramellátás lesz biztosítva, de a dízel-felhasználás is drasztikusan csökkenthető.

A napelemeket a SunEdison ajánlotta fel a projekt részére. A nemzetközi napelemgyártó cég napelemes rendszerei, gyártóegységei Észak-Afrika, Európa és Ázsia területén is megtalálhatóak, a céget ezekben a régiókban 39 iroda képviseli.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/greenfo.hu