Jump to content

Sikeres volt a napelemes repülő tesztje

2014. 06. 04. 18:24

Egy és háromnegyed órás első tesztrepülésére a magasba emelkedett hétfő hajnalban a világ első napelemes repülőgépének új prototípusa, amely már leszállás nélkül képes lehet átkelni az óceánok fölött is. A Solar Impulse 2 több tucat érdeklődő szeme láttára hajnali fél hatkor szállt fel a svájci payerne-i légibázisról. Az együléses gépet Markus Scherdel német tesztpilóta vezette. A projekt szóvivője elmondta, hogy a szerkezet rendben a magasba emelkedett. A gép szárnyainak fesztávolsága 72 méter, vagyis nagyobb egy Boeing 747-es repülőénél, miközben 2,3 tonnás súlya csak százötvenede. Ez nagyjából egy nagyobb autó súlyának felel meg.

Az együléses Solar Impulse 2 az elődjénél jobb akkumulátorral rendelkezik a szárnyait borító 17 200 napelem által felvett napenergia tárolásához, könnyebb anyagból készült, és szárnyainak fesztávolsága is nyolc méterrel nagyobb. Nem mellékes, hogy az ülés is sokkal kényelmesebb, hiszen a pilótának egyhuzamban több napot és éjszakát kell eltöltenie benne az óceánok átrepülése közben.

Bertrand Piccard és André Borschberg svájci pilóták 2015-ben tervezik körberepülni a Földet a napelemes repülőgép feljavított típusával. Már az első prototípus, a Solar Impulse is, amely öt éve szállt fel először, 2010-ben egy nonstop 26 órás repüléssel bebizonyította, hogy a nappal felvett napenergiával lehetséges végigrepülni az éjszakát, eljutni egyik kontinensről a másikra és keresztülrepülni az észak-amerikai kontinensen.

A két pilóta azt tervezi, hogy 20 repülési nap alatt, több szakaszra bontva, akár több hónap alatt repülik körbe a világot, bizonyítandó a megújuló energiaforrások életképességét. Az új repülőgépmodellnek képesnek kell lennie több mint 120 órán - öt napon és öt éjszakán - át egyhuzamban repülni, mert alacsony sebessége miatt ennyire időre van szüksége az Atlanti- és a Csendes-óceán légterének átszeléséhez.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI