Jump to content

Orvosi biotechnológiai kutatóbázist adtak át a pécsi egyetemen

2014. 06. 05. 11:20

A kutatást, az oktatást és a betegellátást egyaránt szolgálja a Pécsi Tudományegyetem (PTE) komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázisa, amelyet szerdán adtak át a baranyai megyeszékhelyen. A PTE Immunológiai és Biotechnológia Intézetének európai uniós támogatással, magyar-horvát együttműködés keretében kialakított korszerű Honvéd utcai laboratóriumi diagnosztikai egységével Pécs a jövőben nemzetközileg is fontos helyszíne lehet az immunológiai kutatásoknak és a daganatos betegségek elleni harcnak.

A komplexumban folyó alkalmazott kutatások, valamint szakmai és gazdasági szereplőknek a horvát-magyar határ mindkét oldalán való jelenléte utat nyithat új gyógymódok, gyógyszerek fejlesztéséhez, továbbemelheti a már most is magas színvonalú pécsi orvosi biotechnológiai képzés nívóját, és fontos szerepet játszhat különböző daganatos kórok, továbbá egyes autoimmun betegségek kezelésében.

A közlemény szerint pécsi kutatók már korábban komoly eredményeket értek el ebben az alkalmazott tudományágban, a laboratóriumi immunológiai diagnosztikában pedig nemzetközi szabadalom is jelzi a pécsi kutatók felkészültségét.

A szerdán átadott komplex orvosi biotechnológiai kutató és egészségügyi bázis létrehozása része annak az 1,8 millió euró költségvetésű magyar-horvát biotechnológiai fejlesztési programnak, amelynek keretében korábban Pécsen az élettani kutatásokhoz nélkülözhetetlen laboratóriumi állatházat alakítottak ki, és angol nyelvű tananyagot állítottak össze biotechnológus hallgatóknak.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI