Jump to content

Az EU-ban egyedülálló automatikus határellenőrző-rendszert mutattak be Ferihegyen

2014. 06. 10. 10:35

Az EU-ban egyedülálló, ujjlenyomat alapján azonosító automatikus határellenőrző-rendszer kezdte meg a működését a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren; a sajtó képviselőinek Török Zoltán dandártábornok, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetője mutatta be csütörtökön a helyszínen. Az indulási oldalon üzembe álló rendszer elsősorban az országból kilépő utasok kényelmét, gyors határátlépését, a várakozási idő rövidítését szolgálja - mondta a tábornok. A rendszer ujjlenyomat alapján azonosítja a kilépni szándékozót, 20-30 másodperc alatt beolvassa az okmányhoz kapcsolódó háttéradatokat, egyezteti őket, majd újabb 20-30 másodpercet vesz igénybe az áthaladás, ez összesen kevesebb mint egy perc.

Az eGate-nek is nevezett kiléptető 232 millió forintba került, háromnegyedét uniós forrásból finanszírozták. Az országból kilépni szándékozóknak először regisztrálniuk kell úti okmányaik adatainak beolvasásával a repülőtér különböző pontjain elhelyezett termináloknál, és az ezt követő három órában bármikor kiléphetnek a határellenőrző kapun az országból.

Az első egy hónapban csak azok a magyar állampolgárok használhatják az automatikus kiléptetőrendszert, aki betöltötték 18. életévüket és biometrikus útlevelük van, utána viszont már a magyar nem biometrikus útlevéllel, illetve kártyatípusú okmánnyal rendelkezők, továbbá azok az uniós polgárok is, akiknek biometrikus vagy nem biometrikus útlevelük, illetve kártyatípusú okmányuk van.

Jelenleg egy automatikus határellenőrző kapu van a Liszt Ferenc-repülőtéren. A rendszer felügyelet nélkül működik, de az utasokat hoszteszek segítik majd használatában. A régebbi okmányokkal rendelkezők személyes adataik és ujjlenyomatuk önkéntes megadásával regisztrálhatnak, és azt követően használhatják az automatikus határellenőrző-rendszert.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI