Jump to content

Decemberben már hidrogéncellás modellt gyárt a Toyota

2014. 06. 16. 15:53

A normál elektromos autók egyelőre jóval olcsóbbak, mint a hidrogénnel üzemelők. A Toyota a hiányzó infrastruktúra ellenére folytatja az üzemanyagcellás modelljének fejlesztését. Az első darabok decemberben gördülhetnek be a szalonokba. A vételár a jelenlegi hírek szerint átszámítva 17,3 millió forint lesz. Ezt azonban az évtized végéig meg szeretné felezni a japán cég. A Toyota komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az alternatív-meghajtású autók minél hamarabb és minél szélesebb körben elterjedjenek. Ezért a japán vállalat nemrég bejelentette, hogy hamarosan elkezdik gyártani az első hidrogéncellás modellt.

Szakemberek szerint a tervezési fázisnál tartó négykerekű még az év vége előtt, december közepén begördülhet a szalonokba. A hidrogén töltőállomások egyelőre a világ szinte minden régiójában nagyon ritkák, a Toyota azonban ennek ellenére elkezdi a sorozatgyártást

Azonban egyre több helyen vannak ígéretek arra vonatkozóan, hogy ezt az infrastruktúrát hamarosan felfejlesztik. A Toyota hidrogén-meghajtású négykerekűje átszámítva 17,3 millió forintba kerülhet, de a gyártó abban bízik, hogy ezt az igencsak magasnak nevezhető vételárat az évtized végéig sikerül valamelyest csökkenteni, ha lehet a felére letornászni.

Jelenleg két problémával küszködnek a gyártók az ilyen technológiájú autóknál. A töltő állomások hiánya mellett a magas gyártási költségek miatt kell kiemelkedően drágán árulniuk a modelljeiket. A normál elektromos autók jóval olcsóbbak, mint a hidrogéncellás változatok.

Egyes források szerint, ha egész Európát sikerülne „átállítani” erre a típusú járműre, akkor az fele annyiba kerülne végül, mint ha a hagyományos, villanyos négykerekűek számára létesítenének mindenhol töltőpontokat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/a5.hu