Jump to content

Elindult a miskolci biogáz üzem próbaüzeme

2014. 06. 19. 18:31

Már próbaüzemen működik az a biogáz üzem, amely Miskolc szennyvíztisztító telepén szennyvíziszap és élelmiszerhulladék felhasználásával egyaránt képes hő- és villamos energiát termelni. Eközben gőzerővel dolgoznak a telepen a Szennyvíz III. fokozat kiépítése című projekten is. Újabb fontos beruházással bővítette egyre „zöldülő” energiatermelését a borsodi megyeszékhely. Több mint 2 milliárd forintból valósult meg a biogáz üzem a MIVÍZ szennyvíztisztító telepén. Az új üzem a megújuló, „zöld” energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli. A szennyvíziszap a beruházással már helyben hasznosul, így az eddigi szállításból adódó tehergépjármű-forgalom is mérséklődik.

Árvai Károly, a Biogas-Miskolc Kft. üzemvezetője elmondta, a próbaüzem a MIVÍZ belső szennyvíziszapjának felhasználásával június elején indult el, ez három-négy hónapig tart majd, ezt követően kezdik beszállítani és felhasználni a külső szennyvíziszapot, élelmiszerláncoktól beszállított élelmiszer-hulladékot, cefrehulladékot, cefremoslékot, húslét, vérlepényt. Ezek bekerülnek a két fermentorba, ami darabonként 3900 köbméteres.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője szerint a környezetvédelmi szempontok mellett gazdaságilag is hasznos egy ilyen biogáz üzem létesítése. A szennyvíztelep teljes energiaköltségét fedezi majd a megtermelt áram, ha már teljes kapacitáson működik majd az üzem. Ez éves szinten 100-120 millió forint megtakarítást jelent a MIVÍZ számára.

Az ezen felül termelt energiát pedig a hálózatba továbbítják, ebből is bevétele lesz a Biogas-Miskolc Kft.-nek. A tervek szerint az üzem évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd. Ez csaknem 1500-1600 háztartás éves fogyasztására elegendő.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/minap.hu