Jump to content

Töretlen a napenergia sikere a világban

2014. 06. 20. 14:42

Az Európai Fotovoltaikus Iparági Egyesület (EPIA) adatai szerint tavaly még az előzetes adatoknál is nagyobb ütemben nőtt a globális napenergia-piac. Ennek következtében az újonnan telepített kapacitások tekintetében a PV volt a második legnépszerűbb energiatípus. Ugyanakkor a növekedés motorja Európából az ázsiai illetve az észak-amerikai régióba helyeződött át. Itthon sajnos továbbra is várat magára a megújulók versenyképességét fokozó állami támogatási rendszer bevezetése, így nem meglepő, hogy ennek hiányában az új kapacitások tekintetében az uniós mezőny egyik sereghajtói vagyunk.

Az EPIA előzetes adatai alapján már korábban is sejteni lehetett, hogy a globális napenergia-piac rendkívül sikeres évet zárt, a napokban publikált, közel végleges statisztika még az előzetes adatoknál is kedvezőbb képet fest az iparágról. Tavaly közel 28 százalékkal több, összesen 38,4 GW új kapacitás került beépítésre a 2012-es 30 GW-ot követően. Figyelembe véve, hogy a tervezett 37 GW volt, igencsak komoly előretörést hozott a tavalyi év.

Az előzetes adatoknak megfelelően Kína volt a legnagyobb piac (11,8 GW), melyet Japán illetve az USA követett, rendre 6,9 GW és 4,8 GW beépített új kapacitással. A korábbi években a legnagyobb növekedést mutató európai régió tovább lassult, ezúttal csupán 11 GW új kapacitást installáltak.

Bár az öreg kontinens növekedési motorját jelentő német piac az utóbbi években látványosan lassult, tavaly is itt telepítették a legtöbb napelemet (3,3GW) Európában, a sorban következő Nagy-Britanniában csupán 1,5 GW került beépítésre. Az 1 GW-os határt az előző évben Olaszországnak (1,4 GW), Romániának (1,1 GW) és Görögországnak (1,04 GW) sikerült átlépnie. Itthon a megújuló támogatási rendszer bevezetése továbbra is várat magára, így az új rendszer hiányában csupán minimális kapacitás került beépítésre (10 MW).

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/portfolio.hu