Jump to content

Megkezdődött a Győri Geotermikus Projekt első kútfúrása

2014. 06. 24. 20:44

A Győr mellett fekvő Pér községnél elindult beruházás várhatóan évi 340-400 terajoule-nyi hő leadását biztosíthatja. A PannErgy Nyrt., a munkálatokat irányító DD Energy Termelő és Szolgáltató Kft. tulajdonosa által kiadott közlemény szerint már ez év februárjában megkezdték a munkaterület előkészítését, valamint az engedélyeztetési eljárást. A győri kútrendszerhez, a beruházáshoz kapcsolódó első fúrás célja a geotermikus kutatás, a földtani képződmények geotermikus jellemzőinek, hidraulikai viszonyainak, vízadó képességének feltárása 2400 méteres mélységig. A munkálatok ezen szakasza várhatóan két hónapon keresztül tart.

Tóth Péter vezérigazgató, a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának tagj elmondta, társaságuk egy újabb lehetőséget kapott, hogy bebizonyítsa a magyar tudás és szakértelem világszínvonalú, hiszen a Kelet-Közép-Európa legnagyobb geotermikus beruházását, - a Miskolci Geotermikus Projektet - követve újabb európai mértékkel nézve is jelentős hévízi aktivitásra épülő zöldenergia hasznosítást kezd el Győr térségében.

Egy hónappal ezelőtt jelentették be az Audi Hungaria Motor Kft. illetékesei, hogy a jövő év végétől az e projekt keretében nyert geotermikus energiával fedezi jármű- és motorgyára hőszükségletének hatvan százalékát a győri autógyár. Akkori közlés szerint a társaság 17 éves, további 15 esztendőre szóló opciót is tartalmazó megállapodást kötött a PannErgy Csoporttal, amely a kútból nyert, körülbelül száz fokos vizet, miután hőenergiája jelentős részét kinyerték, visszasajtolja a talajba.

Az ügyvezető emlékeztetett arra: korábbi célkitűzésük szerint 2018-ban a 2010-es érték háromnegyede lesz a vállalat energia-felhasználása. A projekthez a PannErgy Csoport egymilliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyert el tavaly szeptemberben az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának pályázatán.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/MTI