Jump to content

Egyelőre mégsem lesz drágább a kínai napelem

2014. 06. 25. 16:08

Bármennyire is számítottak rá a szakemberek, nem módosul a harmadik negyedévtől az EU-ban értékesített kínai napelemekre kivetett minimum ár annak ellenére, hogy egyes források emelésre számítottak. Ennek ellenére a harmadik negyedévtől változatlanul 53 eurocent/watt marad a Kínából importtált napelemekre kivetett minimum ár a PV-Tech értesülése szerint. Egyes források 3 centes emelésre számítottak. Azok a kínai társaságok, melyek a rögzített ár alatt értékesítenek továbbra is 47,6 százalékos büntetővámot kell fizessenek, sőt a 7 GW értékesített összkapacitásra vonatkozó sapka sem módosul.

Az EU-s tagállamok tavaly év végén hagyták jóvá a kínai szolárpanelek értékesítésére vonatkozó megállapodást, miután a kínai társaságokat olyan vádakkal illeték, hogy azok dömpingáron értékesítik termékeiket, nehéz helyzetbe hozva az európai gyártókat. Nemrég pedig az Egyesült Államok is harcot indított az olcsó kínai napelemek ellen, miután a kínai napelemcellákra és panelekre büntetővám bevezetését helyezte kilátásba.

A tervek szerint az egyes társaságok termékeit különböző mértékű vámokkal sújtanák, melynek felső határa 35,2 százalék lenne. Az amerikai kereskedelmi minisztérium augusztus 18-a körül bólinthat rá a tervezett vámokra, melyet követően mintegy 45 nap áll majd rendelkezésre az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak a felülvizsgálatra.

Bár az elmúlt években az európai piac volt a növekedés motorja, tavaly már az amerikai piac is jelentős szereplővé nőtte ki magát a globális napenergia-piacon. 2013-ban az Európai Napenergia Szövetség adatai szerint 11 GW-t installáltak Európában, míg az Egyesült Államokban a SEIA statisztikái szerint 4,8 GW-t.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/portfolio.hu