Jump to content

Felmérték Bécs földenergia-potenciálját

2014. 06. 26. 15:27

Világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a geotermikus energia felhasználási lehetőségei iránt. Ennek következtében nem meglepő, hogy Bécs felmérette a földenergia-potenciálját. Az eredményeket ez év őszéig integrálják a város digitális térképébe, így a jövőben bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem. A városháza energiatervezési ügyosztályának megbízásából készített tanulmány szerint Bécs területének harmada kiváló adottságokkal rendelkezik a talajfelszínhez közeli földhő, valamint a talajvíz energiacélú felhasználásában.

A vizsgálatoknak köszönhetően megállapították, főként a Dunától északkeletre fekvő kerületekben, Floridsdorfban és Donaustadtban lehet jó hozamra számítani, ráadásul mindkettő Bécs erősen növekvő városrészei.A tanulmány eredményei alapvetően megkönnyítik majd a további berendezések tervezését és telepítését, főleg, hogy a túl sűrűn telepített földhő-hasznosító berendezések gyengítik egymás hatásfokát.

Maria Vassilakou polgármester-helyettes elmondta, az ismeretek birtokában a jövőben konkrét intézkedéseket valósíthatnak meg a fenntartható energiaellátás végett. A szakember hozzátette, főleg az új városrészek számára lehetnek nagyon hasznosak az adatok.

Ráadásul a tanulmány eredményét az ősztől mindenki számára hozzáférhetővé teszik, és a napenergia-kataszterhez hasonlóan az adatokat beillesztik a város digitális térképébe. Vagyis: Bécs online térképén bárki megnézheti, hogy érdemes-e hőszivattyút telepítenie a telkén, vagy sem. Az osztrák főváros területén már most is 1800 geotermikus hőcserélő rendszer működik, és a talajvíz termikus felhasználása is egyre népszerűbb.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/infovilag.hu