Jump to content

Kiemelkedő évek jöhetnek a világ legnagyobb napenergia-piacán

2014. 06. 30. 10:19

A szerdai kereskedésben jó napot zárt az amerikai technológiai szektor, melyből a kínai szolárcégek is kivették a részüket. A vállalatok jó teljesítményét a kedvező részvénypiaci hangulat mellett a Credit Suisse optimista elemzése is támogatta. A nagyobb gyártók részvényei több mint 2 százalékkal kerültek feljebb. Az elmúlt napokban felülteljesítő volt a technológiai szektor az amerikai kereskedésben, és a kínai napelemgyártóknak is jó napja volt, a legnagyobb társaságok részvényárfolyama több mint 2 százalékkal került feljebb. 2013-ban Kína volt a világ legnagyobb napenergia-piaca, miután 11,3 GW új kapacitást telepítettek, ezzel 18 GW-ra nőtt a telepített összkapacitás.

A kisebb rali részben a jó nemzetközi hangulatnak köszönhető, részben pedig a Credit Suisse optimista hangvételű elemzésének. A svájci elemzőház felülsúlyozásra ajánlja a kínai napenergia szektort. Az elemzés szerint a távol-keleti ország piaca jövőre 39 százalékkal, 2016-ban pedig 15 százalékkal növekedhet éves összevetésben, ami azt jelenti, hogy 2015-ben 16 GW, majd az azt követő évben 18 GW új kapacitást helyezhetnek üzembe.

Különösen kedvező a projektkivitelezők helyzete, miután ezeket a vállalatokat a technológiai verseny és a globális kereskedelmi háború (büntetővám az Egyesült Államokban, minimálár az EU-ban) kevésbé érinti. Az ostya, cella és modulgyártók kilátásai is biztatóak a 2014-ben és 2015-ben várhatóan stabil áraknak köszönhetően.

A fentiek fényében a Credit Suisse a gyártók közt a JinkoSolar részvényeit favorizálja. A társaság az egyik piacvezető a gyártási költség tekintetében, és a projektkivitelezésben is egyre jobban pozicionált. Az elemzőház ugyanakkor semleges ajánlást fogalmazott meg a JA Solar és a Trina Solar részvényeire, míg a jelentős adóssággal rendelkező Yingli papírjait eladásra javasolja.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/portfolio.hu