Jump to content

Mi az a passzívház

2014. 07. 08. 09:46

Egyre többet hallani róla, igaz olyan nagyon sokat idehaza még nem látni. Mégis az emberek többségét érdekli, hiszen hihetetlenül hangzik, hogy egy házban ne kelljen fűteni, az meg pláne, hogy szinte alig legyen rezsie az otthonunknak. Na persze ez így azért túlzás, éppen ezért most valamelyes megpróbáljuk rendbe tenni a passzívház körüli gondolatokat.

A passzívház (németül Passivhaus) a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.

A passzívházak kiemelkedő hőszigetelésüknek köszönhetően nem igényelnek hagyományos fűtési rendszert, de azért valamilyen fűtésre szükség van. A kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezik.

Passzívház tervezésénél fontos elvek:
Megfelelő tájolással a téli szoláris energia hasznosítása
Nyári hővédelem biztosítása
Extra hőszigetelés
Szinte hőhídmentes szerkezetek tervezése
Fal, tető, padló szerkezetekre előírt hőtechnikai értékek elérése
3 rétegű, nemesgázzal töltött üvegezésű hőszigetelt ablakszerkezetek
Légtömörség biztosítása
Nagy hatékonyságú szellőző berendezés hőcserélővel, földhő hasznosítással

A passzívház előnyei:
Kellemes hőérzet
Extra kevés fűtési költség
A kiemelkedő szigetelésnek köszönhetően a határoló falak belső felületi hőmérséklete megegyezik a belső levegő hőmérsékletével
Nem alakul ki huzat, sem hideg sugárzás
Egész évben friss levegő minden lakóhelyiségben
Szabályozott a páratartalom és penészedés nem alakul ki az épületben, a szellőző rendszer kiszűri a bejövő levegőben található pollenek 70%-át
Minimális energiafelhasználással a CO2 kibocsátás is alacsony

Egy passzívház körülbelül 75 százalékkal fogyaszt kevesebbet, mint egy hagyományos technológiával létesített új épület. Egy 150 négyzetméter hasznos alapterületű családi ház esetében 1500 Watt fűtési teljesítmény elegendő az épület befűtéséhez. A passzívház olyan alacsony energiaigényű épület, amelyet a szellőztető rendszerén keresztül lehet fűtési hővel ellátni.

A magyar passzívházak hivatalos minősítője az Energie Planer Team – más cég, szervezet vagy személy által kiállított minősítési tanúsítvány nem minősül hivatalosnak.

(Fotó:elohazak.com/alternativenergia.hu)