Jump to content

A szélenergia kiaknázása

2014. 07. 12. 17:32

A szélenergia hasznosítása egy olyan módszer, amelyet közvetlen munkavégzésre vagy elektromos energia előállítására létrehozott szélerőgéppel valósítják meg.

A szél hatalmas erejét ősidők óta ismeri és retteg tőle az ember, gondoljunk csak a hurrikánokra, tornádókra. Emellett azonban mindig igyekeztünk kihasználni és felhasználni a szél energiáját. Előbb a vizeken alkalmazták a vitorlás hajóknál, majd az első szélmalmok megalkotásával a szárazföldön is befogták a szelet. A szélmalmoknak nagy szerepük volt az iparban és a mezőgazdaságban egyaránt. Csak a XX. század végén kezdődött el a szél, mint villamos energiatermelés felhasználása, azonban elmondható, hogy napjainkban már főleg erre a célra használják a szél erejét. Az első szélerőművet Vermontban állították fel 1941-ben.

A szél teljes mozgási energiája 100 TW-ra becsülik, melyből azonban csak bizonyos százaléka hasznosítható. A szelet ott tudják megfelelően hasznosítani, ahol a szélsebesség évi átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket, vagyis leginkább tengerparti helyeken. Ahogy közelítünk a szárazföld belseje felé, a szél sebessége is egyre csökken a belső súrlódás következtében. Hazánk emiatt viszonylag szélcsendes.

Nehéz egy szélerőmű helyének és típusának kiválasztása is, de ma már számos cég és gyártó tud ebben segítséget nyújtani és megfelelő terméket kínálni.

A szélerőmű egyik üzemeltetési formája a szigetüzem, amely azt jelenti, hogy a szélerőmű által termelt energiát saját célra használja fel, vagyis a közcélú elosztóhálózattól függetlenül.

Másik felhasználási módja pedig az, ha a villamos áramot hálózatra kapcsolják, vagyis a termelt villamos áram a közcélú elosztóhálózatot táplálja.

Leginkább Dánia ismert a szélgenerátoros villamos energia termeléséről, ahol több mint 1000 szélgenerátor működik.Mivel Magyarország adottságai nem túl kedvezőek szélturbinák, szélerőgépek működtetésére, így csak kevés, 37 szélerőmű termeli az energiát 172 toronnyal a 2011-es adatok alapján.

A legtöbb szélerőmű északnyugat Magyarországon dolgozik, Komárom és Mosonmagyaróvár környékén.
Hazákban azonban szélmotorokat használnak a mezőgazdaságban víz szivattyúzására és más gépek meghajtására.

Ahol van állandó légmozgás, de nincs hálózati villamos energia, ott ez a módszer nagyon gazdaságosnak bizonyult. A hazai tapasztalatok szerint szélmotoros szivattyúk alkalmazása főleg a legeltetéses állattartás ivóvíz ellátására fordítják, valamint öntözésre.