Jump to content

Levegőtisztítás

2014. 07. 17. 15:31

Az építőanyagok közül némelyik, a lakkok, festékek, műanyagok, ragasztók, tisztítószerek, a nyomtató tintája, a bútorokhoz használt rétegelt vagy faroslemezek nincsenek jó hatással az emberi szervezetre, mert káros anyagokat bocsátanak ki.

Szobanövények tartása egészséges, a NASA kutatásai bebizonyították, hogy egyes szobanövények jótékony hatással vannak a levegő minőségére.

A lakásban tartott növények levegője ugyanaz, mint a miénk. Az ártalmas anyagok levegőben való megjelenése hatással van ránk (fejfájás, émelygés, bőrirritáció, szemgyulladás). Főleg a nagyvárosok lakói szenvednek ezektől a tünetektől, még gyakoribb ez a nagyvárosi irodák dolgozóira. Annyira gyakori lett, hogy a „beteg épület szindróma” névvel illeték azt, angolul „Sick Building Syndrome”, röviden SBS.

A legegyszerűbb, legszebb és legtermészetesebb módja a beltéri levegő tisztításának, ha bizonyos növényeket helyeznek el a lakásban vagy az irodában.

A légtisztító növények közül az egyik leghatékonyabbnak a Scindapsus aureus vagy Szobai futóka bizonyult. Vele egyenértékű hatást fejt ki az Anyósnyelv vagy Sansevieria trifasciata és az Areca pálma, melyek rengeteg oxigént termelnek.

Szintén jó légtisztító növények a következők: Közönséges borostyán (Hedera helix), Viaszvirág (Hoya comosa), Bíbor pletyka (Tradescantia pallida), Kúszó filodendron (Philodendron scadens), Illatos dracéna (Dracaena fragrans), Vitorlavirág (Spathiphyllum ’Mauna Loa’), Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina), Gyompálma (Chamaedorea sefritzii), Botpálma (Rhapis excelsa), Szobafikusz (Ficus elastica).

Vagyis a növények nem csak szebbé teszik lakásainkat, de egészségesebbé is. Nagyon fontos, hogy a növények levele legyen tiszta azért, hogy minél hatékonyabban tudják tisztítani a levegőt. A virágföldnek törmeléktől mentesnek kell lennie, mert a szűrés egy rész itt megy végbe.

(Fotó:airconservice.com/techinfos.com)