Jump to content

A napelemes házaké a jövő?

2014. 08. 11. 16:00

A napelemmel felszerelt házakat már itthon is egyre gyakrabban látni. Nem véletlenül, hiszen a befektetetés megtérül. Akár több évre előre is megtermelhetjük a szükséges árammennyiséget többletköltségek és a szolgáltatóval való bajlódás nélkül. Mindehhez átlagosan 20nm2 napelemre van szükség.

Az elmúlt időszakban az villamos energia átlag fogyasztói ára az ötszörösére növekedett. Elég csak egy főtáv csekkre pillantani, hogy rájöjjünk, jobban megéri egyszer befektetni, mert hosszú távon, még a napelemmel is jobban járunk anyagilag –egy idő után -. Ugyan egy darab 210W-os polikristály napelem bruttó 205,000Ft-ba kerül - de ha szeretjük a meleg fűtött téli lakást, akkor télen is fizetünk ennyit a fűtésért - általánosságban elmondható, hogy 1m2 napelem felület kb. 90-130W teljesítmény leadására képes. A megtermelt energiát két módon lehet hasznosítani:
  1. Azonnal felhasználjuk vagy akkumlátorba gyűjtve tároljuk az energiát.
  2. Tovább értékesítjük a megtermelt energiát. Ez ugyan kacifántosabb, mint egyszerűen felhasználni, azonban plusz bevételi forráshoz juthatunk általa. Az eladáshoz különféle engedélyekre, és speciális rendszer kiépítésére van szükség.

Hazánkban eddig nagyjából ezer napelemes háztartást tartanak nyilván. Jó földrajzi elhelyezkedésünknekköszönhetően sok napsütéses órában van részünk. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai. Itthon kevésbé támogatott ez a forma, illetve az energia kitermelés ingadozó az évszakoktól függően. Viszont, gazdaságilag a beruházás után, már nem terhelő, hosszú élettartamú, és környezettudatos.