Jump to content

Biogyapot

2014. 08. 19. 12:30

Ha nyitott szemmel járunk a nagyobb ruhaboltok sorai között, felfigyelhetünk a bio pamutból készített termékek sokaságára. De miben is különbözik a bio pamut a hagyományostól? Mennyivel jobb és nyújt többet? Most megtudhatja.

Az organikus pamut a bio farmgazdálkodás egyik terméke.
Alapvető eltérése abban mutatkozik, hogy a termesztés során a palánta mentesül mindenféle génmódosítástól, és szintetikus anyaggal való érintkezéstől. Ez egyrészt a környezetnek, másrészt az egészségre nézve is jobb feltételeket nyújt.
Független kutatások támasztják alá, hogy a biogyapot gazdálkodás során keletkező szennyvizek növényvédőszer-tartalma ötször alacsonyabb, mint a hagyományos gyapottermesztés során, tehát nagyjából megszünteti a szennyező anyagok talajba jutását. Csökkenthető a talaj eróziója, és a növényekbe kerülő kórokozók száma. Ezáltal tisztább, és egészségesebb termék készíthető belőle, mely nem okoz bőrirritációt. A biogyapotból készült termékek nem tartalmaznak vegyszereket, csak a SOP által engedélyezett organikus anyagokat.

A biogyapot termesztése és felhasználása jócskán környezet és egészségkímélőbb, mint a klasszikus gyapottermesztés, mégis a világon összesen 1%-ra tehető a biogyapot földek száma. Jelenleg nagyobb a kereslet, mint a kínálat, de az, az 1% ijesztően alacsony.