Jump to content

Az alvás szakaszai

2014. 08. 21. 09:00

A jó alvás ritka. Nemhiába, kellenek bizonyos tényezők az igazi pihentető éjszakai szunyókálásért. De az általános nézeten felül tudjuk, hogyan alszunk?

Hogy miért alszunk egy sokat vitatott kérdés, de az még inkább, hogy hogyan. Természetesen pihenünk, hogy a szervezet regenerálódjon, és az agy is tudjon egy kicsit lazítani. De nem mindegy hogyan tesszük. Az alvás két szakaszra osztható. A REM és az Non- Rem-re, ami tovább bontható 4 alszakaszra.

Az Non-Rem (gyors szemmozgás nélküli, avagy non-rapid-eye-movement) első fázisában – szendergés - az éberség-alvás határán áll a szervezet. Lassuló szemmozgás, és izomtónus ernyedtség kezdődik. A második fázisban –felületes alvás - , ami 10 perccel az első után következik, a szemmozgások megszűnnek, és az izmok teljesen elernyednek. A szívverés és a légzés lassul. Ez a szakasz nagyjából 20 percig tart és a legjelentősebb. A harmadik szakaszba – közép mély alvás - lépve a szívverés és légzés eléri a legalacsonyabb szintet, az agy pedig delta hullámokat kezd előállítani. Az utolsó fázis – mély alvás – az alvásidő 15-20%-át teszi ki. Az embert ebből nehéz felébreszteni. Ahhoz hogy felkeljen valaki, először vissza kell esnie az előző szintekre. A 3. és 4. fázis alatt áll helyre testünk energiaháztartása, és ekkor zajlik a növekedési hormonok termelése is. A Non REM szakaszt a REM (gyors szemmozgás, angolul: rapid-eye-movement) követi A REM fázisok alatt álmodunk, ilyenkor az agyi aktivitás csaknem magasabb, mint ébrenlétkor. Az izmok ugyan ernyedtek, de a szem gyors mozgásokat végez és a légzés is szabálytalanabbá válik.

Ha nem aludnánk, az agy működése megváltozna, ami a közérzetre, viselkedésre is kihat- Ahogy azt már tapasztalhattuk, egy éjszakányi nem alvás után is minden nehezebbé válik ébren.