Jump to content

A robotika jövője

2014. 08. 25. 19:00

A mindennapi életet nehezen lehet elképzelni elektronikai kütyük, és gépek nélkül. Egyszerűen belekényelmesedtünk a modern élet nyújtotta könnyedségbe. De mi a helyzet most, a robotikában?

Számos nagy külföldi cég fektetett az újabb generációs robotok kifejlesztésébe. Sok változatuk létezik. Praktikusnak számítanak a konyhai robotok, például az önműködő porszívó, ami távirányítással vezérelhető, és internet kapcsolattal is rendelkezik. De van eresztakarításra, és kémkedésre is kifejlesztett robot.

Ezeknél nagyobb fába vágták a fejszéjüket a japán tudósok, akik célja egy olyan robot fejlesztése, ami figyel a házra, ha veszélyhelyzet alakul ki akkor elhárítja, vagy értesíti a megfelelő személyeket. Egyszóval olyan technológiát kívánnak kifejleszteni, ami képes kölcsönhatásba lépni a környezetével, és reagálni a történésekre. A külső borítást tekintve, emberszerűvé akarják tenni a gépeket. Egyes híresztelések szerint nem csak a japánok törnek ilyen babérokra, hanem a Google is, mert olyan cégekbe invesztált, amelyek mesterséges intelligencia fejlesztésével, és robottervezéssel foglalkoznak.

De mi lesz akkor, ha tényleg piacra kerülnek ezek a termékek? Kínában már teljesen elfogadott, hogy a háztartási robotokat háziállatnak, vagy barátnak tekintik a tulajdonosok. De normális ez? Talán bejön a remekül sikerült Will Smith-es Én a robot című film jövendölése?