Jump to content

A globális felmelegedést okozó tehén

2014. 08. 27. 16:00

A tehenek által kibocsátott metángáz közrejátszik a globális felmelegedésben. Bármennyire mókásnak is tűnik, a svájci kutatók már olyan étrend kialakításán törik a fejüket, ami csökkentené a kibocsátott metángáz mennyiségét.

Egy kérődző átlag metánkibocsátása naponta 300-500 liter közé tehető. Ez azért problematikus, mert a metángáz húszszor jobban melegíti a földet, mint a széndioxid. A föld gázkoncentrációja már így is 100%-kal nőtt az elmúlt években, az állatok száma pedig egyre csak növekszik.
Ausztrál tudósok egy csoportja kiszámolta, hogy egy darab tehén menyire lehet környezetszennyező, és azt az eredményt kapták, hogy nagyban hozzájárulnak a második legfontosabb hatású üvegházhatást keltő gáz növeléséhez. A megoldás természetesen nem az, hogy a világ összes tehenét ki kell irtani. Pusztán olyan eledellel kell táplálni a jószágokat, ami könnyebben emészthető, és a távozás idejében kevesebb gáz kibocsátással bír. Ilyen eledel lehet a zsírból és trópusi növényekből összeállított étrend, amit, ha őszintén magunkba nézünk, még mi sem ennénk meg.

(Kép forrása:http://hdwallpapersly.com/cow-wallpapers/cow-wallpapers-for-mobile/)